Свечано отворене прве Европске олимпијске игре

Свечано отворене прве Европске олимпијске игре

Свечаном  церемонијом отварене су прве Европске олимпијске игре у Бакуу престоници Азербејџана. Домаћин је настојао да покаже богато културно наслеђе и традицију,  али и да укаже на позицију Азербејџана у модерној Европи. Олимпијски пламен на стадион је унео Илхам Закијев двоструки параолимпијски шампион у џудоу, а прве Европске игре отвореним је прогласио Илхан Алијев председник Азербејџана.Први човек земље домаћина пожелео је спортистима много успеха:

-Најбољи спортисти Европе, изабрани сте да се такмичите на првим Европским играма и штитите нови пламен изузетности, пријатељства и поштовања. Азербејџан је поносан што вам је домаћин и жели вам много успеха!

Церемонији отварања првих Европских игара присуствовали су и председник Међународног олимпијског комитета (МОК), као и почасни председник Жак Рог. 

Са трибина Олимпијског стадиона спортисте Србије у дефилеу су поздравили и председник Републике Србије Томислав Николић и министар омладине и спорта Вања Удовичић.

Председница Организационог одбора Европских игара и прва дама Азербејџана Мехрибан Алијева поздравила је спортисте и волонтере, али и све друге госте Азербејџана и пожелела им добродошлицу на прве Европске игре: 

-Вечерас отварамо ново поглавље у историји европског спорта. Прве Европске игре одржаће се у Бакуу. Пламен носи поруку славља, инспирације, слободе и уједињења. Азербејџан ће покушати да прикаже своју историју, традицију, културу и добре односе са свим земљама. Азербејџан је земља спорта, а игре ће донети економски и културолошки развој и даљи напредак земље. Током 17 дана Баку ће бити европска спортска престоница. Сви ћемо бити заједно, уједињени у истом циљу, да дух и пламен Европских игара путује и наредним годинама. Ми сада постављамо основ Европских игара и славимо мир, пријатељство и солидарност. Драги спортисти ово су ваше игре. Имате могућност да постанете први шампиони Европских игара и желимо вам много успеха и здравља. Надам се да ће се спортисти поред добрих резултата на борилиштима добро дружити и бити уједињени у једној жељи. Азербејџан вам жели добродошлицу и много успеха.

Председник Европских олимпијских комитета Патрик Хики такође је поздравио учеснике Европских игара. -Вечерас у Бакуу на прелепом националном стадиону бележимо историјски тренутак у историји европског спорта. Организацијом првих Европских игара коначно смо дошли до тога да свих пет континета имају своје Игре. Хвала Азербејџану што организује ово такмичење. Ваша посвећеност организацији Игара доноси светлу будућност и огромне позитивне промене у европском спорту. Драги спортисти многи од вас имаће прилике да учествују на једном од најбоље организованих такмичења, на Европским играма које су у рангу највећих светских такмичења. Имаћете само једну историјску прилику да постанете освајачи медаља на првим у историји Европским игарама. Хвала свима и срећно!

Сличне вести
Последње вести