​Ринер осми пут светски шампион, Рјуносуке шесто злато за Јапан, Ју већ на путу за Рио

​Ринер осми пут светски шампион, Рјуносуке шесто злато за Јапан, Ју већ на путу за Рио

Француз Теддј РИНЕР једина је јудока на Светском сениорском првенству у Астани која је успела да одбрани титулу освојену минуле сезоне. За непобедивог Француза, супетртешкаша, ово је осма титула светског шампиона у низу. У финалу противник му је био одлични Јапанац Рју СХИЦХИНОХЕ. Ипак овога пута Схицхинохе није успео да нађе решење за Ринера па је тако злато и ове сезоне остало у поседу триколора, бар када је у питању супертешка категорија.

Бронзана одличја освојили су Украјинац Иакив КХАММО и Адам ОКРУАСХВИЛИ (Грузија).

У полутешкој категорији потпуно друга прича. ЈапанацРјуносуке ХАГА освојио је шампионску титулу и шесто злато за државу –у којој је настао џудо. У мечу који је одлучивао власника титуле светског шампиона надметао се са Карл-Рицхард Фреј ( Немачка). Фреј је напредовао од протекле сезоне када је на СП освојио бронзу. Изгледа да му је овога пута понестало жеље за финале. Јапанац је све време био у офанзиви. Сасвим заслужено Хага је додао још једно злато свом националном тиму.

Бронзане медаље освојили су Тома НИКИФОРОВ ( Белгија) и Димитри Петерс (Немачка) .

Код дама у категорији преко 78 килограма без изненађења. Кинескиња Сонг ЈУ, фаворит на овом такмичењу већ је на путу за Рио. Јапанка Мегуми ТАЦХИМОТО овога пута је морала да се задовољи сребрном медаљом. За Кинезе ово је прво злато у Астани а 19. од када се одржавају планетарне смотре.

Бронзане медаље освојиле су Идалјс ОРТИЗ (Куба) и Канае Јамабе (Јапан). Завршница СП за сениоре у Астани биће екипно надметање у мушкој и женској конкуренцији. 

Сличне вести
Последње вести