Прослава светске бронзе Немање Мајдова

Прослава светске бронзе Немање Мајдова

Још једном су се џудисти окупили у свечаној дворани хотела Хилтон да прославе врхунске резултате остварене на међународној спортској сцени. Овога пута славила се бронзана медаља Немање Мајдова, освојена на Светском сениорском првенству у Јапану.

У присуству уважених званица, међу којима су били ипредседник Олимпијског комитета Божидар Маљковић и потпредседника Жарко Зечевић, спонзори и џудо породица Србије, присутнима се обратио Иван Тодоров председник Џудо савеза Србије

-Задовољство ми је да вам се обратим поводом великог, историјског резултата за српски џудо који је остварио Немања Мајдов на чему му овом приликом и честитам. Он нас је заиста навикао још од времена када је био кадет,да се из године у годину окупљамо и прослављамо његове победе. Ова бронзана медаља представља још један велики успех за њега лично, имајући у виду да се повредио пре два месеца на Европским олимпијским играма у Минску. Страховао сам да се сада у Токију не повреди. Срећом, све је протекло како треба и замало је одбранио титулу из Будимпеште. Фалило је мало спортске среће. Ипак он је још једном показао да га краси изузетан фанатизам и изузетна посвећеност џудоу -рекао је Иван Тодоров.

Иван Тодоров још једном је истакао подршку коју српки спортисти добијају од председника Србије Александра Вучића.

-Овом приликом желим да се захвалим председнику Александру Вучићу, који је препознао квалитет и понтенцијал борилачких спортова и пројекат „Национални тренинг центар“ у Кошутњаку почео да се гради. Са тим центром, који ће бити завршен крајем 2020. или 2021. године, џудо ће имати свију кућу и перспективу да жудо подигнемо на још виши ниво и мислим да ћемо успети у томе. Желим да се захвалим и Олимпијском комитету који максимално подржава све наше категорисане спортисте и надам се да ћемо оправдати њихово поверење резултатима до краја олимпијског циклуса где планирамо да имамо пет до шест пласираних спортиста рекао је Иван Тодоров.

Први човек Џудо савеза Србије осврнуо се и на рад националне организације током протеклог периода.

-Желим да честитам свим осталим репрезентативцима, који постижу све боље резултате и при томе мислим на све, од кадета до сениора који из године у годину, испуњавају оно што смо зацртали од 2006. године. Сваке године имамо континуитет освајања медаља у свим узрастима. Кадети, јуниори и сениори донесу од десет до петнаест медаља са највећих такмичења. Наши клубови постижу сјајне резултате и Лиги Европе и Лиги шампиона. Заиста могу бити поносан на све вас. честитам свимклубовима у Србији, члановима Управног одбора. Џудо је спорт који је изградио озбиљну спортску базу, али морамо и даље много да радимо, да се усавршавамо, нарочито тренерски кадар. Пред нама су нови изазови, очекују нас Олимпијске игре и с поносом могу рећи да од наших спортиста можемо очекивати олимпијску медаљу –истакао је Иван Тодоров.

Да је медаља Немање Мајдова одлична најава резултата које с разлогом очекујемо од џудиста наредне године на ОИ у Токију истакао је и Божидар Маљковић, председник ОКС.

-Одавно сам за џудо рекао да имамо истинске шампионе, велику традицију и да се данас џудо налази у правим рукама, што је најважније. Ми у Олимпијском комитету гледамо где шта можемо да поправимо у разним спортовима. Ево ове године имамо четири спорта с којима ћемо разговарати како да поправимо стручни рад, где треба нешто да додамо, да ли треба више новца, хвала богу, треба увек. Међутим, џудо није у тој групи, није ни рвање, зато што раде свој посао, рекао бих, 120%. Према томе, знате ко води џудо, у каквим је квалитетним рукама, и није чудо што праве овакве резултате.

Посвећеност породице Мајдов сасвим сигурно оставила је дубок утисак и на председника ОКС

-Ова породица је сојеврсни феномен. Ја се помало разумем, јер сам цео живот био на татином месту, као колега тренер, и знам да никада не бих могао да тренирам своју децу. Нема шансе да ја својој ћерки, садашњој селекторки, Марини, кажем нешто, а да она то из прве уради, као ни мом сину. После борбе сам одмах послао поруку Немањи да запамти добро оном Холанђанину који га је некоректно ударао у ногу знајући да је повређен и да му врати. Ово је све историја, сјајна, лепа историја, ја се дивим и тати и Немањи, али хајде да сада све више мислимо на Токијо, ипак је то највећа фешта и да ту направимо добар резултат. Кад је џудо у питању, сигуран сам да ће то и да се деси.

Немања Мајдов репрезентативац Србије и првотимац Црвене звезде прави је узор свим младим џудистима. Он увек пружа максимум како у националном кимону тако и кад брани клупске боје.

-Желео бих као председник Џудо клуба Црвена звезда да се захвалим свима који дајете подршку Немањи Мајдову, Влади Републике Србије, представницима Олимпијског комитета, представницима Савеза, Од када је Немања дошао код нас, као млади кадет он ниже спортске успехе, али не само спортске, већ и људске успехе. Он је прави пример како један млади спортиста треба да изгледа. Све ово што се Немањи дешава, мислим на повреде, то сваког спортисту обично ослаби, а мени се чини да њега те повреде чине сваким даном све јачим. Он је имао повреду пре два месеца, операцију и ево видите шта је урадио, био је трећи на свету. Овај резултат је показатељ да његове медаље нису случајност, то је резултат једног преданог рада, првенствено целе његове породице као подршке једном спортисти. Наравно, и са стручне стране, његог оца Љубише који га води кроз његов спортски живот и њему желим овом приликом да се захвалим. Желим још да напоменем да је Немања свакако садашњост Џудо клуба Црвена звезда, али и будућност. Од Немање очекујемо још много успеха, очекујемо да у Токију узме барем ту бронзу, а можда и неко сјајније одличје. Хвала Немањи што је урадио за Џудо клуба Црвена звезда, али и за спорт у Србији рекао је Стојан Вујко, председник УО ЏК Црвена звезда.

Најбољи тренер Европе по избору ЕЈУ, Љубиша Мајдов, на недавно завршеном СП у Токију још једном је доказао да је сасвим сигурно најбољистратег планете.

-Желим да се пре свега осврнем на резултате у Минску. Организација је била фантастична а чему се захваљујем Олимпијском комитету на свим условима, на челу са господином Маљковићем и господином Штајнером. Ту је, нажалост, дошло до повреде иако смо имали сву могућу подршку, нарочито председника Вучића ипредседника Додика, због које смо били морално спремни да одрадимо максимално. Повреда нас је спречила да направимо бољи резултат. Надам се да смо се искупили овом медаљом са Светског првенства. Желим да се захвалим човеку који је „кривац“ за све. То је господин Иван Тодоров, са ким смо 2013. године у Загребу, на Европском купу отпочели нашу сарадњу. Да није господина Тодорова не би било ни нас у Србији, и не бисмо вероватно имали овакве успехе. Добили смо фантастичне услове, који се могу мерити са свим светским стандардима. Захваљујем се Олимпијском комитету који је обезбедио све могуће услове такмичарима и уз помоћ Савеза џудисти имају максималне услове. Остало је до тренера и борца. Сву одговорност сносе тренер и такмичар. Надам се да ћемо у Токију сви да славимо и да ћемо донети бар једну медаљу, што је, мислим, довољно од џудо спорта био је искрен Љубиша Мајдов.

Јунак Светског сениорског првенства у Токију, Немања Мајдов истакао је да иако је пре две године освојио светско злато у Будимпешти, ово одличје за њега има посебну вредност

-Велика ми је част да будем данас овде, да се окупимо због мог успеха и успеха свих нас, ово је моја друга светска медаља, друга светска медаља у историји Србије. Пре две године је била златна медаљ и свакако да се ништа не може упоредити са насловом светског првака, али ово сада има посебну важност ако узмемо у обзир околности које су ме снашле у претходна два месеца -рекао је Немања Мајдов. -То је био можда неки емоционални и емотивни ролеркостер, од највећег разочарења и помишљаја у болници да никада више нећу наставити са џудоом, тада сам се први пут запитао могу ли да наставим до светске медаље након два месеца, мало је фалило да будем шампион света. Тако да, све се дешава са неким разлогом. Мој циљ ће сада бити Олимпијске игре у Токију и Олимпијске игре у Паризу 2024. године, планирам да радим два циклуса, наравно да планирам да дам све сада у Токију, јер како су повреде кренуле, не знам да ли ћу да догурам до Париза. Тако да ћу да усмерим све сада ка Токију. О резултатима тамо нећу да причам, нећу да се вежем ни за шта материјално, нека буде Божја воља као и до сада –истакао је Немања Мајдов. 

Сличне вести
Последње вести