Српски џудисти за понос

Српски џудисти за понос

Српски џудо наставља са успесима. Одличне резултате са Светског првенства у Будимпешти Орлови су прославили на добро познатој адреси, у кући националног Савеза.

Александар Кукољ, Ања Обрадовић, Марица Перишић заједно са председником Управног одбора УО Џудо савеза Србије Милованом Братићем, обратили су се припадницима седме силе и поделили утиске са Светског првенства у Будимпешти.

-Данас је радостан дан за Џудо савез Србије због резултата које су ове девојке и Аца остварили на Светском првенству.Поставља се питање да ли је могуће остварити оно што су они постогли на овом Светском првенству, заједно са својим тренерима, клубовима и свима који су били на њиховом путу и помагали им. Могуће је јер резултети рада морају да дођу на видело а они су то су искористили као своју шансу, своју прилику. Желим да истакнем да је Џудо савез Србије поносан на ове резултате- истакао је Милован Братић, председник Управног одбора ЏС Србије.

Одличан рад Савеза и клубова на заједничком задатку најбоље се види у чињеницама.

-На Олимпијским играма у Сиднеју 2000. године имали смо једног представника, као и у Атини 2004. У Пекингу смо били без такмичара на татамију, док смо на Играма 2012. имали једног представника као и у Рио де Жанеиру. Ове године у српској олимпијској експедицији имамо пет такмичара који имају шансу да освоје олимпијску медаљу за Србију и за Џудо савез Србије. То довољно говори о квалитету свих ових девојака и момака који су се окупили и вредно раде све ове године. Наша је обавеза да се захвалимо министарству спорта, посебно министру који је увек имао разумевања за потребе Џудо савеза Србије. Потребе су заиста биле велике и министарство је разумело да је то нешто што се мора остварити, да би дошли и резултати. Такође, Олимпијски комитет Србије је уложио заиста доста труда и рада, захваљујемо се и њима и наравно нашим спонзорима који су захваљујући председнику Џудо савеза Србије, Ивану Тодорову дошли у овај Савез и помажу нам.Још једном свима хвала, на овом што су урадили, на радости коју су нам приредили и исту такву радост очекујемо после Олимпијских игара-закључио је Милован Братић.

Александар Кукољ трофејни репрезентативац Србијејош једном је потврдио квалитет на међународној спортској сцени, овога пута у конкуренцији до 100 килограма. Не само да је освојио вицешампипонско звање већ је и осугурао учешће на ОИ у Токију.

-За мене ово су друге Олимписке игре у низу. Било је доста неизвесо до самог краја, иако мени лично даје неки шлаг на торту. Већ сви то знамо да сам ја на Олимписке игре одлазио у случају финала Светског првенства, питање је да ли би ми треће место на Светском првенству било довољно- био је искрен Александар Кукољ.

За све познаваоце џудоа било је сасвим јасно да је само питање времена када ће Александар Кукољ потврдити класу и у конкуренцији до 100 килограма.

-Ово је моја прва светска медаља, финале, нова категорија, одлазак на Олимпијске игре, а оно што је такође битно из угла Савеза такође треба напоменути да олимпјиска норма од 100 килограма није била условљена мојим тако добрим наступом. Желим да напоменем да је и Бојан Дошен урадио довољно на том такмичењу да буде пласиран кроз континенталну квоту. Игром случаја ја сам са великом медаљом успео да уђем, али да се то није догодило, Србија би свакако имала представника. Све ово довољно говори о квалитету рада Савеза. Хвала свима који сте дошли и који нас подржавате и мене лично. То је моје искуство и искуство мојих колега- Живот има своје успоне и падове, постоје тренуци када вам је потребна подршка а ми је стварно имамо. Хвала вам пре свега на томе и честиткама на освојеним резултатима истакао је Александар Кукољ.

За Ању Обрадовић ово је четврта светска медаља али прва у сениорској конкуренцији.

-Још увек ми се нису слегли сви утисци. За мене је ово прва година сениора а прелаз из јуниора у сениоре је по мени најтежи период у мојој каријери. Имала сам добре резултате у јуниорима али нисам очекивала нити била свесна да је могуће да направим резултат у првој години. Овонико није очекивао па ни ја. Наступи које сам до сада имала у сениорској конкуренцији нису били баш најсјајнији и јако ми је драго што сам прву медаљу за сениоре узела на овако великом такмичењу рекла је Ања Обрадовић.

Упркос чињеници да је тек ушла у сениорску конкуренцију од првог меча на Светском првенству видело се да је Ања решена да стане на победничко постоље.

-Од самог почетка је све било како треба, почевши од жреба за који сам рекла да ми се баш свиђа. Такмичарке у мојој групи су биле баш џудисткиње које ми одговарају. Како је кренуо дан све је кренуло баш онако како треба, први други меч... Ја сам била концентрисана и успела сам да дођем до те борбе за медаљу. Трему нисам осећала ваљда од превелике жеље да направим резултат. Хтела бих свима да се захвалим, ово је целокупно наша заједничка медаља- Желим да се захвалим мом клубу, спаринг партнерима, тренеру, Џудо савезу Србије Олимпијском комитету, свима који су улагали и заједно допринели да направимо овакав резултат на овом Првенству. Хтела бих првенствено да се захвалим свом дечку и тренеру Марку Вукићевићу који је последњих годину и по дана радио са мном на мојим недостацима и био ми највећа подршка када није ишло како треба. Драго ми је да сте сви дошли овде да заједно прославимо истакла је Ања Обрадовић.

На корак до медаље била је и сјајна Марица Перишић. Трофејна млада такмичарка, на најбољи начин наставила је породичну традицију.

-Хтела бих пре свега да се захвалим свима на честиткама. Што се тиче првенства света, жал за медаљом свакако остаје, било је пуно тешких мечева тог дана. Ја сам дала све од себе, мислим да је то био мој максимум. Најавжније је да нисам нисам изгубила никакву мотивацију. Себи сам само дала потврду да могу самим тим што сам ушла у директну квоту са тим резултатом. Сада на Олимпијске игре идемо са истим тренингом, са истим ставом. Желим да се захвалим Џудо Савезу Србије, свом клубу "Борац", тренерима Мирославу и Драгану Беговићу и свим људима који су били са нама и тренирали свако вече, сваки дан. То је велика пожртвованост, то је тимски резултат истакла је Марица Перишић. 

Сличне вести
Последње вести