Сремски Карловци угостили ОКС

Сремски Карловци угостили ОКС

Трећа Редовна седница Скупштине Олимпијског комитета Србије одржана је у простору Свечане сале у здању Карловачке гимназије, најстарије гимназије у нашој земљи. Овом приликом, спроведени су избори за упражњено место члана Извршног одбора ОКС настало именовањем господина Зорана Гајића за министра спорта у Влади Републике Србије. За новог члана ИО ОКС изабран је председник Одбојкашког савеза Србије, господин Ђула Мештер. Усвојени су извештај о раду, финансијски и извештај надзорног одбора за 2022. годину, као и финансијски план и план рада за 2023. годину.


Седници Скупштине ОКС присуствовао је велики број гостију. Гости ОКС били су министар спорта Зоран Гајић, министар просвете Бранко Ружић, члан Извршног комитета Међународног олимпијског комитета и члан МОК Ненад Лаловић, амбасадор Републике Србије у Мађарској Иван Тодоров, као и представници националних и покрајинских институција. Седници су присуствовали и прослављени освајачи медаља и олимпијци из Новог Сада. Председник ОКС Божидар Маљковић у име Олимпијског комитета Србије у уводном делу седнице уручио је поклон заменику председника општине Сремски Карловци, господину Светомиру Михаљеву.


 Председник ОКС Божидар Маљковић искористио је прилику да у свом уводном обраћању поздрави све чланове Скупштине и да се захвали председнику општине Сремски Карловци, господину Александру Саши Стојкечићу и његовим сарадницима, као и директору Карловачке гимназије, господину Бранку Стојкову, на гостопримству, подршци и сарадњи, у припреми и организацији годишње Скупштине ОКС.


-Наш долазак и одржавање годишње седнице Скупштине баш на овом месту, има посебну симболику и значај имајући у виду да је ово година у којој ће «Олимпијско образовање», као изборни предмет, заживети у образовном систему у Србији. Сматрам да нисмо могли наћи прикладније место од Карловачке Гимназије, најстарије Гимназије у нашој земљи, са традицијом дугом 232 године“, рекао је у својој уводној речи председник Маљковић.


Данашње присуство ресорних министара за спорт и за просвету на годишњој седници Скупштине ОКС показује кохезију заједничког деловања ове три институције у правцу остваривања једног од највиших циљева сваке заједнице, бригу за здраво и хумано друшво што обједињује «олимпијско образовање» које ће од септембра бити доступно основцима у нашој земљи.


-Желео бих да истакнем да је Министарству просвете веома важна сарадња са Олимпијским комитетом Србије, нарочито када говоримо о олимпијском образовању, процесу систематског и планског усвајања знања у области олимпизма и олимпијског покрета. Зато и јесмо поносни на Меморандум који смо потписали јуна прошле године и којим смо предвидели реализацију пројекта Олимпијско образовање. Сигуран сам да ћемо реализацијом овог програма допринети промоцији спорта као ефикасног алата за едукацију – нагласио је министар Ружић.


 -Својим присуством овде желим још једном да потврдим заједништво које Министарство спорта има са Олимпијским комитетом и да смо заједно једно тело које брине о спорту у Србији. Нашим заједничким деловањем треба да покажемо да је у спорту често један плус један више од два, све у циљу освајања што већег броја медаља на Олимпијским играма, светским и европским првенствима – истакао је министар Гајић.


Чланови Скупштине усвојили су извештај о раду за 2022. годину. Приликом представљања делегатима извештаја о раду за 2022. годину, председник Божидар Маљковић је рекао: 


-Овај олимпијски циклус је по много тога веома специфичан, па смо се прошле године налазили у постолимпијској, а ове се већ налазимо у предолимпијској години. То значи да смо у 2022. години, као никада до сада, у исто време и завршавали све активности које су се односиле на Игре у Токију и започели припрему успешног наступа наше делегације на Играма у Паризу.


Маљковић је посебно подвукао изузетне резултате наших спортиста остварене на Медитеранским играма у Орану где је освојена 31 медаља, као и на летњем Европском олимпијском фестивалу младих одржаном у Банској Бистрици одакле се Тим Србија вратио са 6 сјајних медаља.


Најважнији спортски програм Олимпијског комитета Србије је свакако Олимпијски програм “Париз 2024” кроз који су финансирани наши најбољи спортисти у сениорској конкуренцији, они од којих се може очекивати да са успехом наступају на предстојећим Олимпијским играма. У претходној години у оквиру овог програма финансирани су програми 66 спортиста из 11 индивидуалних спортова, односно 4 екипе из 3 тимска спорта- истакао је Маљковић који се осврнуо и на сјајну сарадњу са комерцијалним спонзорима и партнерима у претходном периоду.


Председник Маљковић посебно је нагласио успешну сарадњу Олимпијског комитета Србије са Владом Републике Србије, Министарством спорта и највишим државним институцијама у 2022. години.


У контексту предолимпијске 2023. године председник Маљковић је рекао: “У овој години очекује нас наступ на великом броју такмичења. Европске игре, као и два издања Европског олимпијског фестивала младих, уз ИИ Светске игре спортова на плажи биће у фокусу нашег деловања ове године, а све са циљем стварања врхунских услова за припреме И наступ наших спортиста на овим такмичењима. Поред тога, Олимпијски комитет Србије ће у 2023. години наставити да спроводи успешно развијене програме олимпијског образовања, али ће паралелно са тим уводити И нове концепте И пројекте у оквиру ове области деловања”.


Престанком мандата господина Зорана Гајића одлуком ИО ОКС од 22.12.2022. услед његовог именовања за министра спорта у Влади Републике Србије, у Извршном одбору ОКС остало је једно упражњено место. На данашњој седници спроведени су избори, а за новог члана Извршног одбора Олимпијског комитета Србије изабран је председник Одбојкашког савеза Србије Ђула Мештер.


 Уочи седнице Скупштине Олимпијског комитета Србије, уприличен је састанак највише делегације Олимпијског комитета Србије са председником општине Сремски Карловци, господином Александром Сашом Стојкечићем и његовим сарадницима. Делегација ОКС коју су чинили председник Божидар Маљковић, потпредседник Жарко Зечевић, потпредседница Марија Десивојевић Цветковић, као и генерални секретар Ђорђе Вишацки, разговарали су о продубљивању спортске сарадње са Сремским Карловцима, једном од општина са највећим бројем становника кој се активно баве спортом у нашој земљи. По завршетку седнице, делегати и гости имали су прилике да обиђу спомен библиотеку у оквиру Карловачке гимназије.


 

Приложене фотографије

Сличне вести
Последње вести