Потписан уговор о сарадњи Олимпијског комитета и Џудо савеза Србије

Потписан уговор о сарадњи Олимпијског комитета и Џудо савеза Србије

Председници Олимпијског комитета Србије и Џудо савеза Србије, Божидар Маљковић и Иван Тодоров, потписали су протокол о сарадњи у оквиру националног пројекта „Џудо у школе“ који се реализује у сарадњи са Светском џудо федерацијом (ИЈФ), Министарством просвете, науке и технолоошког развоја и Министарством омладине и спорта

-Част ми је што, потписивањем уговора са Олимпијским комитетом Србије, крећемо у реализацију пројекта „Џудо у школе“ . Ускоро у Србији очекујемо посету председника Светске Џудо федерације. Овај пројекат значајан је за развој школског спорта и џудоа у Србији. Светска џудо федерација подржала је развој школског спорта у Србији, а пројекат ће на почетку обухватити девет школа којима ће Светска џудо федерација донирати борилишта, кимона и по 500 долара бруто за хонораре тренерима који ће радити са децом– рекао је Иван Тодоров, председник Џудо савеза Србије.

Пројектом је предвиђено да се на сваке две године у обухвати по девет школа, које ће џудо уводити по истом принципу.

Иван Тодоров је подсетио да Џудо савез Србије већ годинама континуирано доприноси развоју школског спорта.

-Протеклог викенда, имали смо регионална школска такмичења у Београду, Централној Србији и Војводини. То су биле квалификације за Државно школско првенство , уз учешће 1823 такмичара из 420 школа. Наш интерес је да у будућности џудо уђе у сваку школу у Србији, у сваки град . Верујем да ће наши наследници у Савезу наставити да развијају пројекат како би за 15 година џудо био заступљен у свим школама у Србији – поручио је Иван Тодоров .

Захваљујући председнику ОКС Божидару Маљковићу,и тиму Олимпијског комитета Србије на сарадњи, Иван Тодоров изразио је оптимизам да ће српски џудисти обрадовати све љубитеље спорта освајањем медаља на наредним Играма у Токију 2020. године.

Пре званичног обраћања представницима медија, председник Олимпијског комитета Србије испричао је анегдоту из своје спортске каријере када је у Француској, са клупским колегама због почетка такмичења у џудоу морао да напусти спортску халу. Према његовим речима то најбоље сведочи колико је овај спорт важан и популаран у Француској, где је џудо део школског спорта као обавезан предмет.

Према речима Божидара Маљковића, Џудо савез Србије је позитиван пример синергије школског спорта и европских институција

-Господин Визер који води Светску џудо федерацију има веома значајну улогу у Међународном олимпијском комитету. Лични је пријатељ многих државника, између осталог и руског председника Путина који је цео живот посветио џудоу. Ово је велика ствар за српски спорт коју би и други Савези требали да спроводе, да искористе међународне фондове и да стекну тај углед пре свега који Џудо савез Србије има. Да од дечака и девојчица стварају мале шампионе што смо и ми, професионални спортисти, били некад – нагласио је Божидар Маљковић, председник Олимпијског комитета Србије.

Председник Олимпијског комитета Србије указао је да одлични резултати српских џудиста нису случајност него резултат рада посвећених, спортски остварених и стручних људи у Савезу који константно знање и искуство преносе млађим генерацијама.

-Сигуран сам да је џудо у правим рукама, знајући потенцијале председника, директора и председника Управног одбора савеза, Ивана Тодорова, Драгана Атанасова и професора Милована Братића. Они су гаранција коју ће, сигуран сам, наши спортисти да оправдају. Олимпијски комитет ће дати подршку њиховом раду амени је посебна част што учествуујем у овом пројекту „Џудо у школе“ – констатовао је Божидар Маљковић и поручио да се дивиџудоу као захтевном олимпијском спорту заступљеном на свим меридијанима.

Подсетимо, министри просвете и спорта, Младен Шарчевић и Вања Удовичић, каои председник УО ЏСС Милован Братић потписали су крајем фебруара Протокол о сарадњи за спровођење програма „Џудо у школе“. Пројекат ће на почетку обухватити девет школа: три у Војводини, две у Београду док ће Централној Србији, пилот пројектом, бити обухваћено четири школске установе.

На свечаности поводом потписивања уговора о сарадњи са Олимпијским комитетом Србије, којој су присуствовали директор националног Џудо савеза, Драган Атанасов, српски репрезентативци и тренери. 

Сличне вести
Последње вести