Дупла круна за Јапан

Дупла круна за Јапан

Седмодневни џудо спектакл завршен је екипним надметањем у женској и мушкој конкуренцији. Јапанске џудоке показале су потпуну доминацију. Шампионски низ почеле су даме да би њиховим путем наставио и мушки део репрезентације земље излазећег сунца.

Изненађење првенства свакако је екипа Пољске која се у финалу надметала Јапаном. У првом мечу Мисато НАКАМУРА одмерила је снаге са Каролином ПИЕНКОЊСКОМ. Експресно Јапанка је бацила противницу на два јукоа. Међутим Накамура ту није стала већ је наставила са пресингом и довела Пољакињу у захват из кога се извукла. Ипак публика није морала дуго да чека на крај меча јер у следећој акцији Пољакињу више није служила спортска срећа. То је уједно и значило и први поен за Јапан. Анзу ЈАМАМОТО ( до 57 кг) није пуно чекала да реши меч против Арлете ПОДОЛАК. После освојеног јукоа све је завршено у захвату...Јапанке нису ништа препустиле случају и сасвим је јасно да су у Астану дошле по титулу. Бронзана одличја у тимској конкуренцији освојиле су екипе Немачке и Монголије.

Код мушкараца одлучујући меч за трофеј шампиона водио се између врхунских бораца репрезентација Јапана и Јужне Кореје. Јапанац Масасхи ЕБИНУМА ( до 66 кг) и Баул АН (Јужна Кореја) отворили су меч. У добро познатом стилу Ебинума је одмах почео са нападима што Ану доноси прву казну за пасивност. Јапанац, светски шампион за 2014. наставио је са истом тактиком и тако константно био корак испред Корејца, актуелног планетарног првака ( Ан добија и другу казну). Ипак Ан тада мајсторски пласира, у корејском стилу, сеои наге, из кога се Ебинума чудесно извукао без икакве последице. То је уједно било и довољно да Јапан забележи прву победу у овом мечу. Ипак ситуација у овом финалу није текла глатко као код дама. Питање победника било је отворено до самог краја. Сребрни на СП 2015. Рики НАКАЈА( до 73 кг) и освајач бронзе Цхангрим АН борили су се за други важан поен. Накаја је одлично почео дуел али није издржао до краја и Кореја изједначава. До 81 килограма Такнори НАГАСЕ и Сеунгсу ЛЕЕ због пасивности добијају по казну. Лее добија и другу што је уједно запечатило победу Јапана мечу до 81 килограма. Јуја ЈОСХИДА у четвртом дуелу одмерио је снаге са актуелним светским шампионом Донг Хан ГЊАКОМ. Казне су добила оба борца а Гњак успева да Јосхиду натера и на другу, што Кореји доноси победу у дивизији до 90 килограма. Да ситуација буде неизвесна до самог краја побринули су се Такесхи ОЈИТАНИ и Сунг-Мин КИМ (преко 90 кг) . После више од минута одмеравања, јудоке су од арбитра добиле по казну. Ким се једва извукао од одличног бацања ( о-сото-гари) што га је ипак коштало још једне казне. До краја меча Ким није успео да угрози Ојитанија што доноси победу Јапану.

Бронзане медаље освојиле су репрезентације домаћина, Казахстана и Грузије. 

Сличне вести
Последње вести