Цар и 950 гостију на свечаном отварању Игара

Цар и 950 гостију на свечаном отварању Игара

Олимпијске игре у Токију због пандемије корона вируса већ су ушле историју по чињеници да су први пут поменере али и по многим другим околностима које их прате. Довољно је само поменути чињеницу да због примене мера заштите на Играма неће бити публике, а свечано отварање по први пут уживо пратиће само цар и 950 ВИП особа, саопштили су организатори, укључујући и око 800 представника Међународног олимпијског комитета, представнике националних олимпијских комитета и јапанске званичнике. Првобитно је било планирано да отварању присуствује 10.000 људи.

Драстично смањење броја гледалаца уследило је због страха становника Токија да би масовна окупљања могла убрзати ширење коронавируса, због чега су од присуства одустали главни спонзори, али и неки локални званичници.

Ипак, отварању ће присуствовати јапански цар Нарухито и премијер Јошихиде Суга, који ће на Олимпијском стадиону угостити председника Фрнцуске Мануела Макрона и прву даму САД Џил Бајден. Организатори очекују да ће отварању присуствовати петнаестак високих страних званичника. Због промена које је проузроковало ширење коронавируса и раније најављивани спектакл у част отварања Игара ће бити драматично другачији него што је првобитно планирано, односно биће прилагођен условима који владају током пандемије. Сходно традицији, на Олимпијски стадион у Токију први ће изаћи грчки спортисти а свечаност је заказана за петак 23. јул 2021 у 13 часова по ЦЕТ. 

Сличне вести
Последње вести