Андреа Стојадинов лауреат специјалног признања Олимпијског комитета Србије

Андреа Стојадинов лауреат специјалног признања Олимпијског комитета Србије

Андреа Стојадинов наша трофејна џудисткиња лауреат је специјалног признања за остварене резултате Олимпијског комитета Србије.

Ово престижно признање Андреи Стојадинов данас је уручила, Милица Мандић, олимпијска шампионка из Лондона и потпредседница ОКС.а.

Специјално признање Олимпијског комитета Србије за 2020. годину, додељено је нашој Андреи Стојадинов за својеврсни подвиг јер је у року од месец дана освојила три медаље на европским првенствима.Стојадинов се окитила златом на Европском првенству за јуниоре у Поречу, да би после само пет дана око врата ставила и бронзу на Европском првенству за млађе сениоре (Пореч). Као круна дошло је и вицешампионско звање са Европског првенства за сениоре одржаног у Прагу. Управо ови резултати номиновали су нашу Андреу да специјално признање Олимпијског комитета Србије за 2020. годину оде у руке Андрее Стојадинов.

-Велика ми је част да представљам наш спорт, Џудо савез Србије и мој клуб Џудо клуб Црвену звезду са овако добрим резултатима. Све ово не би било могуће да немам изузетно јаку подршку свих и управо зато желим да се захвалим свима, председнику Савеза Ивану Тодорову као и челним људима клуба, Стојану Вујку и Ивану Бошњаку као и свима који су у увек веровали и били уз мене. Истакла је Андреа Стојадинов. -Ова 2020. је била изузетно тешка и чудна година а опет је била за мене најуспешнија. Почаствована сам јер сам у друштву најбољих као што је Новак Ђоковић а награду сам добила из руку Милице Мандић наше најуспешније теквондисткиње. Привилегија је бити у таквом друштву. Драго ми је што сам на овај начин представила џудо спорт у овим тешким временима.

У складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом, Олимпијски комитет Србије, први пут није доделио признања најбољим спортистима и тренерима, онако како је то до сада традиционално чињено, већ је то учињено путем специјалне емисије која је емитована на Првом програму Радио Телевизије Србије.

Титулу најуспешнијих спортиста за 2020. годину понели су Новак Ђоковић и Бобана Момчиловић Велићковић, док је за најуспешнијег тренера проглашена Јасна Шекарић. У категорији најуспешнији млади спортиста, престижно признање је освојио је хокејаш Матија Динић.Признање “Олимпијско срце – генерал Светомир Ђукић” за допринос олимпизму и јачању олимпијског покрета. постхумно је додељено професорки Иванки Гајић.

У свом обраћању председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић истакао је да је иза српских спортиста, као и иза целе планете, остала јако тешка година, али да у нову, олимпијску годину, улазимо са пуно оптимизма и жеље за добрим резултатима у Токију.

– Иза нас остављамо изазовну годину која је требала да буде олимпијска и која је требала да нам донесе много спортских успеха и радости. Околности су, међутим, условиле да реалност буде сасвим другачија. Олимпијске игре у Токију су због пандемије изазване вирусом ЦОВИД 19, одложене за 2021. годину. Цео свет је погођен, нема човека на кога ова незавидна ситуација није утицала. I спорт је поднео велику жртву на много начина. Многа такмичења су одложена, многи спортисти нису добили прилику да се надмећу за медаље и прилику да наступају на Олимпијским играма. Било је, и још увек је, најважније сачувати здравље и сигурност – истакао је Маљковић на почетку обраћања.

Председник Олимпијског комитета такође је истакао напор српских спортиста да се и у јако тешким условима надмећу на такмичењима под заставом своје земље.

– У олимпијску годину улазимо одлучно и храбро, ка новим изазовима, ка новим такмичењима и квалификацијама за Олимпијске игре. Поглед нам је упрт ка Токију и ка највећој планетарној смотри врхунских спортиста. Чим се спорт опоравио и када се опет успоставио систем такмичења, српски спортисти обрадовали су нацију медаљама , што показује велику одлучност и жељу да се поносно надмећу под заставом своје земље. Нема сумње да нас чекају изазовни месеци у олимпијској години. Тренутно је шездесет четворо наших спортиста остварило пласман на Олимпијске игре, а обзиром да нас тек чекају многа квалификациона такмичења, сигурни смо да ће се број квалификованих спортиста за Игре увећати – истакао је Маљковић.

Сличне вести
Последње вести