Андреа и Ања припаднице Спортске јединице Војске Србије

Андреа и Ања припаднице Спортске јединице Војске Србије

Министар одбране Александар Вулин и амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо присуствовали су данас свечаном представљању Спортске јединице Војске Србије и репрезентације Војске Србије у хотелу Гранд на Копаонику, која ће учествовати на 7. ЦИСМ светским војним играма у НР Кини. С поносом истичемо да су Андреа Стојадинов и Ања Обрадовић трофејне српске репрезентативке и узданице Црвене звезде, чланице Спортске јединице Одељења за спорт Универзитета одбране и репрезентације МО и ВС.

Спортска јединица Одељења за спорт Универзитета одбране и репрезентације МО и ВС промовисана је у оквиру јубиларног 10. ЦИСМ летњег тренинг кампа „Копаоник 2019“, где се припремала за учешће на 7. Светским војним играма, чији је домаћин град Вухан (НР Кина) од 18. до 28. октобра.

Министар Вулин, обраћајући се окупљеним војним спортистима, истакао је да су они разлог наше наде, нашег убеђења да ће побеђивати.

- Српски народ и Војска Србије увек иду на победу и прво место. Свакоме част, али никоме предност. Идите увек на победу – поручио је министар Вулин пожелевши много среће, храбрости и успеха на предстојећем такмичењу и да са поносом носе униформу Војске Србије.

Према речима министра Вулина, Војска Србије није скуп људи и технике, нити скуп правила, већ скуп вредности, због којих постоји, да би их унапредила, спровела и бранила.

- Слобода, независност, понос наше нације, али и породичне вредности какве су здрав живот и спорт, чине Војску Србије. Људи су окупљени око вредности које заступају, које чувају. Зато је нама у Војсци Србије спорт веома важан – нагласио је министар Вулин, додајући да је спорт Војсци Србије једна од темељних вредности која чини разлику између доброг и лошег војника.

Министар Вулин је истакао, да нас спорт у Војсци учи које су то вредности за које морамо да се боримо – колективни дух, верност тиму, верност застави, спремност да се жртвујеш за друга до себе, да учиниш све да би твоја земља, нација и војска били поносни на тебе.

- Зато смо, после дуго времена, формирали и спортску јединицу, да бисмо окупили најбоље припаднике Војске Србије, али да бисмо спортистима из наше земље дали прилику да нас нечему науче, да им помогнемо да спроведу своју професионалну каријеру, а када је заврше, да остану део Војске Србије и да своје знање пренесу на будуће генерације. Ово је порука да оно што је најбоље мора бити у Војсци Србије. Оно што је најквалитетније, најхрабрије, најбоље, најсигурније и највредније, то мора да буде део Војске Србије – поручио је министар одбране

Честитајући формирање Спортске јединице и војне репреземтације Републике Србије амбасадорка Чен Бо, указала је да се под руководством председика Си Ђи Пинга председника Александра Вучића свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије непрекидно развија.

На данашњој свечаности, у знак захвалности због подршке војном спорту, бригадни генерал Радовић уручио је плакете и захвалнице ЦИСМ министру Вулину, амабасадорки Чен Бо, као и председнику Спортског савеза Србије Давору Штефанеку.

Министар одбране Александар Вулин донео је одлуку о формирању Спортске јединице, односно Одељења за спорт, у саставу Универзитета одбране. Одељење за спорт организацијски је подељено у две групе, Групу за спортску делатност и Групу за војни спорт, односно спортску јединицу.

Данашњој свечаности су присуствовали и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић, начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић, шеф кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић, председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек, као и представници војно-дипломатског кора, спортских друштава и локалне самоуправе.

Млада Андреа Стојадинов истакла је да је част бити део Војске Србије.

-Част ми је бити део војске Србије и имати могућност да браним боје наше државе на Војним играма у Кини. Овакве свечаности увек имају позитиван утицај на све спортисте и одлична су мотивација за све што нас чека, и обезбедјују да ми дамо и више од свог максимума. Знати да је држава уз вас, да сам министар Вулин прати сваки корак, изазива у свима нама велику захвалност и гарантује нам да све ово што радимо иде у неком добром правцу и да у сваком моменту имамо подршку- истакла је Андреа Стојадинов.

Свечана промоција Спортске јединице уједно је део припрема наших најбољих војника спортиста за учешће на Играма у Кини. Током претходне три недеље у раду 10. ЦИСМ летњег тренинг кампа „Копаоник 2019“, учествовали су војни спортисти из Министарства одбране и Војске Србије у атлетици, војном пентатлону, оријентирингу, борењу (џудо), триатлону, стрељаштву и падобранству. Домаћин предстојећих 7. светских војних игара је НР Кина, одржавају се у граду Вухан, а наши такмичари ће бити смештени у олимпијском селу које може да прими 12.000 учесника. Шеф мисије Републике Србије на 7. светским војним играма биће генерал Радовић, шеф Делегације Републике Србије при ЦИСМ.

Сличне вести
Последње вести