Звездини првотимци на Сусрету шампиона

Звездини првотимци на Сусрету шампиона

Звездини првотимци и репрезентативци Србије Милица Николић и Стефан Мајдов заједно са друговима из репрезентације учествовали су данас на  традиционалном Спортском сајму у организацији Министарства за омладину и спорт Републике Србије. Министар омладине и спорта Вања Удовичић обраћајући се гостима на церемонији свечаног отварања подсетио је да су српски спортисти у 2015. години освојили 521 медаљу.

– Оборени су сви рекорди, хвала свима који су омогућили да се српска застава 521 пут види на победничким постољима широм света. Поставили смо високе стандарде, али у спорту мора да се гледа само напред и очекујем да наредна година, која је олимпијска, буде још боља – рекао је министар Вања Удовичић.

Он је упоредио резултате из 2015. са резултатима 2011. године, која је такође била предолимпијска.

– Тада смо освојили 11 медаља у олимпијским спортовима, а ове 29. Са пуно оптимизма дочекујемо следећу годину и надам се да ћемо на овом истом месту прославити рекордан успех – истакао Удовичић и поручио да је највећи значај Сајма спорта у великом броју деце, која је у наредна три дана имати прилику да упознају своје идоле и заволе спорт.

– Ако само једно дете после овог Сајма крене да се бави спортом - успели смо – поручио је Удовичић.

Председник Скупштине Града Никола Никодијевић рекао је да му је част што има прилику да буде на отварању Сајма спорта и подсетио на многобројне успехе које су српски спортисти у овој години остварили широм света, а затим прославили заједно са грађанима.

– Спорт је најбољи амбасадор и на нама је да га испратимо како доликује. Београд ће наредне године организовати Европско првенство у ватерполу и футсалу, као и преко 60 међународних спортских такмичења, а 2017. нас очекује дворанско првенство Европе у атлетици. Колико нам је спорт значајан илуструје податак да је градски буџет за спорт следеће године већи за 20 одсто.

Присутнима на Сајму обратио се директор канцеларије Савета Европе Тим Картрајт.

– Хвала што сте ме позвали да будем овде са вама. Ова идеја је фантастична, не заборавите да је у спорту најважније да се ужива. Некад се побеђује, некад губи, али је најважније дружење и поштовање фер плеја – поручио је Картрајт.

Посетиоце током три дана трајања, на 11.500 квадратних метара, очекују представници више од 100 спортских савеза, више од 20 спортских терена и полигона за активацију, преко 20 предавања и семинара у области спорта, медицине и исхране, али и дружење са више од 300 актуелних, легендарних и стипендиста врхунских спортиста.

Првог дана посетиоци ће моћи да виде презентацију Европског шампионата у футсалу које ће се одржати у Београду, на штанду Олимпијског комитета биће Ивана Шпановић и Асмир Колашинац, а очекује се и занимљива промоција књиге „Спортски кувар”.

За суботу је заказан семинар за генералне секретаре савеза, плус неколико стручних предавања, док је недеља резервисана за промоцију Европског првенства у ватерполу и промоцију књиге „Жене и спорт”

Такмичари као и подмладак Џудо савеза Србије посетиоцима ће се представити у суботу од 16 часова у али 1 Београдског сајма. 

Сличне вести
Последње вести