Владан Гачић одржао предавања арбитрима и судијама ЏСБ -правила у фокусу

Владан Гачић одржао предавања арбитрима и судијама ЏСБ -правила у фокусу

Владан Гачић пословни директор нашег Клуба и председник Судијске комисије Џудо савеза Београда заједно са Богданом Шујицом председником СК ЏСС одржао је Судијско-тренерски семинар Џудо савеза Београда.

-Као што знате традиционално почетком године одржан је семинар за обнову судијских лиценци Џудо савеза Србије за 2024. годину. Тада се на Иришком Венцу у хотелу Норцев, окупило се 62 арбитра који су учествовали у дводневном судијском семинару под стручним вођством Богдана Шујице, председника Судијске комисије Џудо савеза Србије и Светозара Отића, арбитра интернационалног А звања. Због великог интересовања, Џудо савез Београда организовао је бесплатни семинар за све тренере и судије рекао је Владан Гачић, председник судијске комисије ЏСБ и арбитар интернационалног А звања ИЈФ.

Новина у раду Судијске комисије је да су имена свих арбитара „регистрована“ кроз Апликацију која почиње да се користи од ове године. Од 2024. ћемо је званично користити за делегирање и оцењивање судија. Само учесници семинара ће имати могућност да се пријаве за суђење на домаћим такмичењима, а руководиоци суђења ће на основу пристиглих пријава одредити тим судија за свако појединачно такмичење.

Арбитрима учесницима семинара током првог дана представљена је нова апликација да би потом на програму била анализа суђења Прве и Супер лиге Србије.

-Све спорне моменте смо кроз примере анализирали, а за неке нејасноће и недоумице у вези самих правила пружили смо детаљна објашњења, која смо и практично, у кимонима, на татамију прецизно објаснили и дефинисали. Судијама и тренерима представили смо и нове документе, које су увели ЕЈУ и ИЈФ: документ за такмичаре -директан Хансокумаке и документ за тренере- искључење тренера са такмичења рекао је Владан Гачић.

Током семинара београдски арбитри и тренери имали су прилику да прате пример са ИЈФ судијског семинара који је био одржан у Ђеру. Том приликом експерти ЕЈУ и ИЈФ давали додатна објашњења уз видео примере.

-Правила дефинитивно нису мењана, а посебан акценат је стављен на видео и фото доказе за донешене судијске одлуке. Сваки спорни резултат или казна морају бити документовани видеом или фотографијом спорног момента. За те доказе потребна је врхунска опрема која снима сваки меч из најмање два угла уз одговарајући софтвер. Напоменуо бих да ће након Олимпијских игара у Паризу бити нових измена џудо правила рекао је Владан Гачић.

Владан Гачић истакао је да је Судијска комисија ЏСС истакла термине за обуку нових кандидата по регионима Нови Сад :15-16.март 2024. Ниш: 12-13. април 2024. Београд 24.-25. мај 2024.

Представљени су услови и програм обуке кандидата за интернационалне судије.

Приложене фотографије

Сличне вести
Последње вести