Величанствено на првом такмичарском џудо дану на ОИ

Величанствено на првом такмичарском џудо дану на ОИ

Спектакулано је отворено 31. издање летњих Игара у Рио де Жанеиру а у истом маниру почело је и џудо такмичење у Караоке 2 Арени у срцу Олимпијског парка.

Високи стандарди и чињеница да је џудо на овим Играма међу приме догађајима већ на самом старту је испунила очекивања. Маријус Визер, председник ИЈФ-а није крио задовољство првим такмичарским даном на олимпијском џудо турниру.

-Био је то одличан почетак такмичења, фантастичан први дан за џудо на Олимпијским играма- рекао је председник Визер. - Имали смо одлично такмичење, спектакуларан џудо, фантастичну публику и атмосферу. Крунисана су два нова олимпијска шампиона у фантастичним победама. Резултати су заслужени и транспарентни, прави успех. Све се одвија одлично са организационог аспекта и сви нестрпљиво чекамо да се такмичење настави- истакао је Маријус Визер, председник ИЈФ.

Врхунски спорт и бравуре правих мајстора на струњачи џудоу су донеле место у приме догађајима на Олимпијским играма. Да је интересовање за такмичење у нашем спорту велико најбоље говори чињеница да су првог дана, почасни гости џудо турнира били припадници краљевских породица из читавог света, председници држава и међународних спортских организација као што је краљица Матилда од Белгије и краљ Филип, пинц Алберт од Монака, Нањал Ел Моутањакел, потпредседник МОК, Лорд Себастиан ЦОЕ, председник Асоцијације атлетских федерација, Гиорги Маргвеласхвили, председник Грузије, Ренé Фасел, председник Међународне хокејашке федерације, Патрицк Бауманн, ген сек ФИБА, Тимур Кулибајев, председник НОК Казахстана и Алеxандер Зхуков, председник НОК Русије.

Џудо је већ првог дана засенио све остале догађаје у Рио де Жанеиру а Рус Беслан Мудранов и Аргентинка Паула Парето уписали су се у историју џудо спорта. Мудранов троструки европски шампион освојио је Олимп а Русији омогућио да настави златни сан у категорији до 60 килограма постављен у Лондону 2012 (Арсен Галстјан). Рус је у блиставом такмичарском дану у мечу за златно одличје савладао актуелног светског шампиона Јелдоса Сметова из Казахстана. Сметов је акцијом која је оцењена њазаријем готово довео селектора Русије Гамбу до суза. Ипак у додатних 45 секунди Мудранов баца Сметова на сасае цурикоми аши и чиме осваја место на Олимпу.

-Срећан сам као никада до сада. Још увек не верујем у све што се догађа. Свестан сам да је ово врхунац моје каријере -рекао је Мудранов олимпијски шампион у категорији до 60 килограма.

Олимпијске игре у Бразилу прве су на тлу Јужне Америке а премијера џудо такмичења донела је и прву шампионку са овог континента. Парето која са је 30 година тријумфовала на највећем светском спортском догађају, у Пекингу 2008. је освојила бронзу. Иако су многи мислили да је Парето најбољу партију приказала у престоници Кине, она је све одушевила управо сада у Рио де Жанеиру, освајањем злата у конкуренцији до 48 килограма. У финалу Парето је поентирала акцијом за коју је добила њазари. Тај мајсторски пласиран ко учи гари довео ју је до највишег степеника победничког постоља.

Освајачи медаља

до 60 кг:

1. Беслан МУДРАНОВ (РУС)

2. Јелдос СМЕТОВ (КАЗ)

3. Наохиса ТАКАТО (ЈПН)

3. Дијорбек УРОЗБОЕВ (УЗБ)

Д о 48 кг:

1. Паула ПАРЕТО (АРГ)

2. Бокјеонг ЈЕОНГ (КОР)

3. Ами КОНДО (ЈПН)

3. Отгонтсетсег ГАЛБАДРАКХ (КАЗ)  

Сличне вести
Последње вести