​Тренери Џудо клуба у пуном саставу на првом Звездином форуму

​Тренери Џудо клуба у пуном саставу на првом Звездином форуму

Премијера “Звездиног форума“ првог панела у организацији Спортског друштва Црвена звезда одржана је данас у Медија центру стадиона „Рајко Митић“ на коме је присуствовало 109 тренера клубова црвено-беле породице.

Управни одбор СД Црвена звезда на 4. седници одржаној 2. септембра 2022. године донео је одлуку и покретању пројекта „Звездин форум“.

Основ и сврха пројекта „Звездин форум“ представља изградњу и утврђивање идентитета и имиџа Звездиног тренера кроз међусобну комуникацију и упознавање, размену искустава, идеја и визија. Звездини тренери ће на панелима стицати знања у едукацији и комуникацији, које се базирају на неопходности размене искуства, трендова у области тренинга и припрема спортиста, улози тренера у васпитном и образовном процесу сазревања спортиста – посебно у млађим категоријама, спортској психологији, социолпшкој димензији спорта и важности комуникације у спортском менаџменту.

Част да отвори „Звездин форум“ припала је др Звездану Терзићу, председнику Управног одбора СД Црвена звезда.

– Драги Звездаши, пре свега дозволите ми да вас поздравим и пожелим вам успешан рад првог „Звездиног форума“. Велики енглески државник и филозоф Френсис Бејкон је рекао „да је знање моћ“. Кроз историју сви велики умови, генијалци су били свесни да је знање најважнија и највреднија валута. Знање је нешто што вам нико не може одузети у било којим временима и било којим околностима. То је оно што нас чини вреднијим од осталих, да правимо и стварамо нови квалитет, а Црвена звезда је вредна тога и ми смо потребни Црвеној звезди – рекао је Терзић.

„Звездин форум“ је осмишљен са намером да сеогромно искуство и знање које имамо, као највећи ресор Спортског друштва Црвена звезда, преточи и уоквири у једну Звездашку школу.

-Овде желимо да се знање учи ради нас самих, ради боље Црвене звезде, а не ради оцена. Овде ћемо учити од најбољих, овде ћемо учити једни од других, јер ово је Форум. Стара народна пословица каже „кад је кашика пуна меда око тебе стотину лице, кад је мука само Бог и породица“. Ми смо једна велика породица и желимо да је ојачамо и да је учврстимо. Оснивање овог Форума је само један корак у том смеру, јачања црвено-беле породице. Спортско друштво Црвена звезда је спортско-пословни систем састављен од 36 клубова и наша жеља је да кроз овај форум оспособимо људе да својим деловањем утичу да свако од тих 36 клубова што успешније и што боље. Ово је улагање за деценије које су пред нама да би Црвена звезда осигурала свој шампионски третман. Звезда је препуна шампиона, а ми очекујемо да шампиони своје знање пренесу на друге људе, да шампиони одреде циљеве Црвене звезде и да кроз примере покажу пту до тих циљева. Овде ћемо учити од великих Звездиних имена, али и од људи које можда немате прилику да често виђате у медијима, а који су такође заслужни и за многе успехе које је Црвена звезда постигла и који су учинили да наше Спортско друштво буде оно што јесте, а то је најбоље и најуспешније Спортско друштво у региону. Да цитирам овог пута чика Јову Змаја који је рекао „није знање знати, већ је знање дати“. Зато смо „Звездин форум“ и учинили отвореним и доступним преко наше Звездине телевизије која овај први „Звездин форум“ преноси директно – наставио је председник УО СД Црвена звезда.

Звездан Терзић подсетио је да на славна имена Звездине спортске историје међу којима су бројни освајачи олимијских, светских и европских одличја.

– Дуго времена би требало да сад набрајам сва имена која су стварала националне, европске, светске и олимпијске шампионе. То су имена са којима се Црвена звезда поноси, међу њима, Миљан Миљанић, Бранко Станковић, Љуппко Петровић, Миша Павић, Ранко Жеравица, Аца Николић, Дејан Савић, Љубиша Мајдов и многи други… Поред њиховог неспорног квалитета и знања, њих су красиле две особине: невероватна љубав и припадност према Црвеној звезди и ентузијазам без кога Црвена звезда данас не би била оно што јесте. Зато очекујем да на овом форуму будете критични и објективни, да прихватате оно што је добро, да одбацујете оно што вам се не свиђа. А пре свега стварајте свој систем, али искључиво са наслеђем Црвене звезде, са системом вредности Црвене звезде са кодексом и стандардима које су с поносом спремале, стварале и остављале нама у аманет славне генерације током историје Црвене звезде. Још једном желим вам срећан рад и успешан почетак првог „Звездиног форума“, нека нам Звезда сија, живи и траје – рекао је Звездан Терзић.

Звездиним тренерима обратио се и Зоран Аврамовић, генерални скеретар СД Црвена звезда.

– Постоји делатност у којој се сви ми заједно бавимо, а успех је једино мерило у спорту, али мислим да данас видимо ретку прилику да постоји успех и када се окупе заједно људи из преко 30 клубова и 28 спортова. Хвала вам што сте нашли времена и дошли на први „Звездин форум“ који ће надамо се постати традиционалан. Надамо се да ћемо следеће године поделити прве сертификате „Звездиног форума“ – почео је Аврамовић. – Прича о „Звездином форуму“ је прича о идентитету, интегритету, а иза тога дође та велика и крупна реч имиџ. Вероватно да нико у овом делу Европе нема такав понос када каже да ради у Звезди и да је привилегија бити у Звезди, јер нам је Звезда дала део неба заувек. Надам се да ћемо се за месец дана видети поново, да ћемо наставити да комуницирамо. Данас нас је овде било 109 и надам се да ће на следећем скупу бити више, јер је било оправдано одсутних. На другом панелу ће бити нека друга тематика о чему ћете бити информисати, идемо корак по корак напред – истакао је Аврамовић.

Звездине тренере поздравио је I Дејан Савић, прослављени трофејни тренер Ватерполо клуба Црвена звезда и селектор мушке сениорске репрезентације Србије.

– Господин Терзић је направио један диван увод и буквално гађао у срж свега онога што овај форум треба да носи. Гађао је не само оно што треба да буде, него и својим речима јединство и едукацију, то јест све оно што овај форум треба да представља. Битно је да 36 клубова сјединимо у једно, јер једноставно у данашње време информација је најбитнија ствар, зато ова идеја треба да траје. Сигурно је да скромност неће бити врлина него мана. Због чега? Зато што „ћутолози“ неће моћи овде да седе, јер једноставно размена информација је најбитнија и сигунро да то наше искуство које сви имамо може да допринесе том јединству које се зове Црвена звезда – истакао је Савић.

Утиске после првог Звездиног форума за наш сајт поделио је и Љубиша Мајдов, трофејни стратег а између осталог I најбољи тренер у избору Европске џудо уније и Џудо савеза Србије.

-Моје искуство је заиста фантастично после овог првог Форума, сјајна атмосфера, размена мишљења. Одличан идеја окупити све тренере СД Црвена звезда, разменили смо мишљења, а I сами сте видели каква је то врхунска актосфера и позитивна енергија, надам се да ће бити све боље и боље.

О границама у остваривању спортских резултата Љубиша Мајдов каже:

-Увек ћемо постављати максималне резултате, јер када постављате максималне резултате, то увек буде и максимално добро. Јер чим није тако, не верујете у себе и свој рад то не може да буде добро, али ако поставите максимално и нешто мало се промени у процентима то опет буде фантастично- закључио је Љубиша Мајдов.

Владимир Јовичић, шеф Стручног штаба нашег клуба истакао је да се увек говори о унапређивању рада спортиста али да је управо зато одржавање оваквог Форума у коме је у фокусу рад тренера пун погодак.

- Тренери треба стално да се унапређују, и ако се овим бавимо професионално ово је нешто што сви у СД Црвена звезда треба да искористе. Без обзира што ми можемо да се похвалимо врхунским резултатима, сваке године морамо или да их поновимо или да будемо још бољи. Ми увек гледамо да будемо још бољи и увек гледамо да поправимо одређене сегменте. Можемо слободно да кажемо да смо професионални клуб, хоћемо и у тој професионалности да будемо водећи. Тренери Џудо клуба Црвена звезда ће у пуном свом саставу посећивати овакве Форуме и наравно, улагати у своје тренере и струку.

Учесницима првог Звездиног форума обратио се и психолог др Владимир Борковић је потом одржао предавање на тему „Шампионски циљеви и како их остварити – психолошки аспекти тренинга и такмичења“. Владимир Борковић је дипломирао на Филозофском факултету у Београду, докторирао у Потсдаму (Немачка), предавач је на ФИФА Мастеру у Лестеру, Милану и Нојшателу, као и на ФИФА/ЦИЕС програмима широм света.„Звездин форум“ је усмерен на едукацију тренера свих 36 клубова нашег спортског друщтва, од пионира до сениора у женским и мушким селекцијама.Други панел „Звездиног форума“ биће одржан у октобру. 

Сличне вести
Последње вести