Председник Србије Александар Вучић на Андрићевом венцу приредио пријем за златног Немању Мајдова и бронзане одбојкаше

Председник Србије Александар Вучић на Андрићевом венцу приредио пријем за златног Немању Мајдова и бронзане одбојкаше

Председник Србије Александар Вучић уприличио је свечани пријем за новог првака света у џудоу Немању Мајдова и бронзане одбојкаше са Европског првенства и захвалио им се што су обрадовали наш народ. Како је нагласио председник Вучић, држава је спремна да уложи новац и у домаћинства одбојкаших и џудо првенстава.

-Хоћу свима вама да се захвалим, на великој борбености, на светском злату у џудоу, и вама на бронзи на Европском превенству у одбојци. Знам да знате колико смо се сви секирали и нервирали у полуфиналу. Заита јесте понос Србије и хвала вам на томе што сте направили за ову земљу. Мислим да нисте ни свесни колико су се људи радовали и колико су се секирали. Биће још много прилике да се радујемо- рекао је Александар Вучић председник Србија.

Првак света у џудоу Немања Мајдов нагласио је да је од почетка веровао да ће бити најбољи на Првенству света у Будимпешти, иако је тек почео да се такмичи као сениор. У конкуренцији до 90 килограма било је 77 џудиста а да би освојио златну медаљу, Немања је морао да победио у седам борби.

-Постао сам светски првак, односно први Србин који је икада завладао светом у џудоу. То је једна исписана историја. Сигурно се поносим тим. I у будућности, ако Бог да, буде светских првака, ја ћу бити први. Сигурно је велика ствар и за Србију. Ја сам поносан што сам представљао нашу државу у правом светлу и успео да покажем српски менталитет, наше српско срце.Презадовољан сам и трудићу се да представљам Србију на Олимпијади у Токију, и донесем то једно злато, да испишем историју. То је мој циљ од малена -Немања Мајдов светски првак у џудоу.

Остаје жал што се одбојкаши нису пласирали у финале, али чињеница је да у овом тренутку бар 10 европских репрезентација може да се бори за медаље, каже Невен Мајсторовић, репрезентативац Србије у одбојци.

-Сама чињеница да четири екипе које су на Европском првенству пре тога играле у полуфиналу, ни једна од њих се на овом првенству није пласирала у полуфинале показује колики је тренутни квалитет европске одбојке. Најмање 10 репрезентација су кадре да се умешају у борбу за медаље. Драго нам је да смо ми била једна од тих селекција. Негде нам је можда у овом тренутку мало осећамо жал, али сигурно да смо радосни и због бронзе -рекао је Невен Мајсторовић репрезентативац Србије у одбојци.

Љубиша Мајдов отац и тренер светског шампиона Немање Мајдова сасвим сигурно је најзаслужнији за успех српског џудисте. О утисцима са пријема који је организовао председник Републике Србије у част освајача медаља Љубиша Мајдов каже:

-Ово је био наш први контакт са председником Републике, свака му част одушевио нас је. Човек нам је поставио сто питања, разуме се у све спортове. То је било ван сваких очекивања, разуме се у јудо, зна шта је татами, чак стручно користи наше изразе. Хвала му и хвала министру Удовичићу. Импресионирани амо њиховим дочеком. Немања је био јунак у Републици Српској и у Србији, то је фактички један народ. Тамо нас је дочекао један народ, дочекао нас је наш председник, господин Милорад Додик. Пошто смо ми имали ту част да будемо и са патријархом Иринејом, то је нешто о чему смо могли само да сањамо. Захваљујемо се овом приликом Милораду Додику, који је велики човек.

Љубиша Мајдов још једном је прокоментарисао успех Немање Мајдова који је донео прво светско злато Србији у сениорској конкуренцији.

-Морам да се захвалим нашем злату које је историско и које није настало преко ноћи, већ је то дугогодишњи рад. Захваљујем се свима који су нам помогли на било који начин. Посебно Јудо клубу „Рандори“ из источног Сарајева, нашем матичном клубу Црвена звезда, председнику Савеза Ивану Тодорову, председнику Црвене звезде Стојану Вујки Бошњаку и свима другима. Не смем да заборавим Јудо савез Београда, који су нас за сваку награду коју смо освојили, на кадетском и јуниорском првенству, адекватно награђивали и имали коректан однос према нама.

На свечаном пријему поводом врхунских резултата Немање Мајдова и српских одбојкаша, председник Вучић је истакао да је држава спремна да уложи новац и у домаћинство одбојкаших и џудо првенстава.

Да људи из Савеза знају да можете да пријавите свако такмичење које желите да организујемо. Ми мсо спремни да платимо. I у одбојци и у џудоу. Спремни смо и за све друге услове да видимо колико можемо да помогнемо. Мали новац, па бар за овај репрезентативни део. Штља је то што можемо да учинимо. Шта је то што још можемо да помогнемо -истакао је Александар Вучић председник Србије.

Председник Вучић је од одбојкаша добио дрес репрезентације Србије са потписима играча, а од светског шампиона Немање Мајдова, скултуру под називом “Мајка са дететом” дело академског сликара Катарине Трипковић.  

Сличне вести
Последње вести