Подмладак "Џудо у школе" у Шумицама у част Џигоро Кана

Подмладак "Џудо у школе" у Шумицама у част Џигоро Кана

У Спортском центру Шумице -месту на коме се традиционално одржавају такмичења у џудо спорту свечано је обележен Међународни дан нашег олимпијског борилачког спорта који се обележава широм планете сваког 28 октобра. Светски дан џудоа одржава се на рођендан оснивача џудоа, мајстора Џигоро Кана.

Великим јавним џудо часом уједно обележена је и прва годину великог пројекта „Џудо у школе“ који ЏС Србије реализује под покровитељством Министарства омладине и спорта, Министарства науке просвете и технолошког развоја, Олимпијског комитета Србије и Светске џудо федерације.

-Желим да свим џудистима честитам Светски дан џудоа, који се прославља у целом свету. Данашњи повод окупљања је реализација пројекта џудо у школе. Пројекат је покренуо Савез уз помоћ Светске џудо федерације, Министарства омладине и спорта и Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Заиста сам поносан што могу да видим нове дечаке и девојчице, јер џудо није само постизање врхунских резултата, он има широку образовну ширину и он је препознат у многим системима школства у свету. Он је обавезан предмет у Јапану, Франсцуској и у још многим земљама и ми ћемо се у будућности трудити сваке године да покренемо у девет нових школа на територији Србије пројекат „Џудо у школе“. Пожелео бих вам да наставите вредно да тренирате да имате нашу подршку као Савеза, јер ви сте будућност нашег друштва. Ми ћемо се трудити да вам обезбедимо најбоље услове, а ви да остварите своје снове –рекао је Иван Тодоров председник Џудо савеза Србије.

Светски дан џудоа обележава се у целом свету, на рођендан оснивача џудоа, мајстора Џигоро Кана.

-Џигоро Кано је осим што је оснивач и што је систематизовао џудо из много борилачких вештина и направио џудо као спорт, био је министар просвете Јапана, био је неко ко је почео да шири џудо 1879. по свету и био је први члан Међународног олимпијског комитета као представник Азије. Сви смо се и данас окупили око његове идеје, а његова мисао је да се џудоом могу бавити и дечаци и девојчице, различите физичке конституције и различите тежине. Након 150 година његова идеја се показала као успешна, па тако данас у свету има више од 30 милиона активних вежбача. Од 1952, када је основан Џудо савез Србије имамо више од 300 хиљада регистрованих спортиста који су се бавили џудоом. То је јака база, а ми имамо подршку свих њих који су некада стали на татами. Управо зато желим да поздравим све оне који су данас са нама ђаци –џудисти, директори, професори и тренери из девет основних школа ОШ Алекса Шантић из Тутина, ОШ Јован Јовановић Змај из Бруса, ОШ Јован Грчић Миленко з Беочина, ОШ Павле Савић из Београда, ОШ Петар Кочић из Темерина, ОШ Петар Петровић Његош из Врбаса, ОШ Радоје Домановић из Врања. Желим све да вас поздравим, живела Србија и честитам вам Светски дан џудоа.

У име Министарства омладине и спорта Републике Србије младе џудисте у СЦ Шумице поздравио је Предраг Перуничић, државни секретар.

-Хвала Џудо савезу Србије на позиву. Драга децо уживајте у данашњем дану, забавите се, па да и следеће године обележимо и овај датум рекао је Предраг Перуничић.

Од српских џудиста се у Токију сасвим сигурно очекују медаље. Жарко Зечевић потрпредседник ОКС поздравио је младе џудисте и упутио им поруку:

- Драго ми је да могу да вас поздравим испред Олимпијског комитета Србије и да вам честитам. Бављење спортом представља подстрек за изградњу ваше личности и прилику да усвојите све оне олимпијске и спортске вредности, а то је дисциплина, да поштујете свог противника, да пораз није ништа страшно, да је победа велики резултат. Морате да знате, да свако ко хоће да победи, мора некад и да изгуби. По мени је џудо изузетан спорт, са дугом традицијом, са великим резултатима. Желим вам срећан празник, и да се и ви нађете на списку за Олимпијаду и да остварите врхунске резултате.

Под вођством Драгана Атанасова директора ЏСС, млади џудисти учесници пројекта Џудо у школе из ОШ Алекса Шантић из Тутина, ОШ Јован Јовановић Змај из Бруса, ОШ Јован Грчић Миленко з Беочина, ОШ Павле Савић из Београда, ОШ Петар Кочић из Темерина, ОШ Петар Петровић Његош из Врбаса, ОШ Петар Петровић Његош из Врбаса, ОШ Свети Сава из Пирота, ОШ Петар Петровић Његош из Зрењанина, ОШ Радоје Домановић из Врања приказали су научено на татамију и побрали аплаузе.

Џудо савез Србије и ове године се укључио се у велику акцију Светске џудо федерације у оквиру олежавања "Посади дрво" - пројекат којим би заједнички помогли нашој планети. Данас више од 40 милиона људи широм света вежба џудо. Кад би сви посадили једно дрво, постигао би се значајан допринос очувању наше једине планете којим као врста располажемо. Управо зато су млади џудисти посадили девет садница у име ЏС Србије односно девет школа које учествују у пројекту. Овом приликом желимо да се захвалимо Скупштини општине Вождовац, Спортском центру Шумице и Јавно комуналном предузећу Зеленило.

Сличне вести
Последње вести