ОКС и Министарство спорта најавили "Европску недељу спорта"

ОКС и Министарство спорта најавили "Европску недељу спорта"

Олимпијски комитет Србије и Министарство спорта најавили су Европску недељу спорта која ће се ове године реализовати по девети пут на европском нивоу, а по шести пут у Србији, у периоду од 23. до 30. септембра.

Европска недеља спорта је пројекат покренут од стране Европске комисије који се обележава многобројним спортским и едукативним догађајима широм Европе током последње недеље септембра. Циљ овог пројекта је промоција спорта, подстицање грађана да се баве физичком активношћу, без обзира на године или физичку спремност, као и едукација људи о здравом начину живота. Национални координатори за нашу земљу су Олимпијски комитет Србије и Министарство спорта.

Кроз пет година реализације овог пројекта у нашој земљи, Олимпијски комитет Србије је у сарадњи са великим бројем екстерних партнера, а у координацији са Министарством спорта, успео да анимира и активира више од 150.000 грађана у Србији, приближавајући спорт свима и чинећи га доступним свакоме. Претходних година су у оквиру Европске недеље спорта организовани бројни догађаји у градовима широм Србије, као што су Спортски изазов, Олимпијски час, Школски спортски дан, БеАцтиве ноћ, БеАцтиве ноћна трка, Стреет Wоркоут Цхалленге, Урбан спорт фест, Тренинго изазов „Трчим за школу“ и изложба „Пут правих вредности“. Олимпијски комитет Србије ће и ове године Европску недељу спорта обележити низом различитих манифестација широм Србије у периоду од 23. до 30. септембра, заједно са Министарством спорта и бројним партнерским организацијама.

Председник Олимпијског комитета Србије, Божидар Маљковић на коференцији поводом “Европске недеље спорта” је истакао: 

-Жеља нам је да, из године у годину, број људи који учествује у активностима у оквиру Европске недеље спорта расте. Кроз пет година реализације овог пројекта у нашој земљи, у сарадњи са великим бројем партнера, а у координацији са Министарством спорта, успели смо да анимирамо велики број грађана да нам се придруже, узму учешће у Европској недељи спорта и опробају се у некој од многобројних спортских активности. У овом процесу имали смо, као и увек, сјајну подршку локалних самоуправа, националних гранских спортских савеза, спортских клубова, школа, универзитета и појединаца. И управо захваљујући тако доброј синергији, ја сам убеђен да ћемо ове године успети да ангажујемо много већи број наших сународника и да ћемо их мотивисати да и након ове недеље наставе да брину о себи и свом здрављу кроз бављење физичком активношћу. Свим нашим грађанима бих поручио да су са сваким минутом вежбања сада, уштедели исто толико времена код лекара касније- рекао је Маљковић и позвао грађане Србије да се у наредним данима прикључе некој од активности које ће се организовати широм наше земље у оквиру Европске недеље спорта.

Пламена Халачева, заменица шефа Делегације Европске уније у Републици Србији рекла је:

-Србија је спортска нација, а успеси српских спортискткиња и спортиста постигнути у последње време још више инспиришу да обележимо ову Европску недељу спорта и да у потпуности искористимо све прилике које овај пројекат пружа. Поред користи које има за наше здравље, бављење спортом такође развија код сваког појединца солидарност и инклузивност, вредности које су уједно и камен темељац Европске уније. Као и претходних година, Олимпијски комитет Србије и Министарство спорта су направили невероватан програм са активностима које ће се дешавати у Београду и у још 11 градова широм Србије у којима ће деца, родитељи, и старији моћи да учествују и откривају различите спортове. Делегација Европске уније, у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије и амбасадом Словачке, организује хуманитарни фудбалски турнир под називом „Дипломате за децу“, на којем ће се надметати међународне организације, као и државне институције које раде у области спорта и међународне сарадње“.

Зоран Гајић министар спорта у Влади републике Србије истакао је да је акција изузетно важна јер промовише најмлађе али И рекреативце да вежбају ради свог здравља.

 -Ми сада у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије, спортским савезима, Асоцијацијом Спорт за све, Министарством здравља и Министарством просвете, покушавамо да искористимо нову климу коју имамо последњих десет година у нашој земљи где се улажу огромни напори у помоћ спорту, да све то искористимо и да не јуримо само медаље, већ да учествујемо и у изградњи услова за те медаље, а то је настава физичког васпитања, млађе секције у нашим врхунским клубовима, где подстичемо децу да вежбају. Ова акција је изузетно важна да промовише и да инспирише децу да дођу да вежбају, као и да инспирише рекреативце који се никада нису такмичили да дођу да вежбају ради свог здравља. Ово је једна веома важна и друштвено-одговорна ствар: да се боримо за здравље свих људи. Нећемо се изборити за здравље одраслог човека, ако га не научимо у млађем добу да физички вежба“, истакао је министар спорта, господин Зоран Гајић и позвао све грађане Србије да се покрену и подрже Европску недељу спорта закључио је Зоран Гајић. 

Званичан почетак Европске недеље спорта у нашој земљи обележиће се 23. септембра, када ће бити одржан велики број догађаја широм Србије. Београд, Зајечар, Зрењанин, Бор, Сомбор, Пирот, Аранђеловац, Пожаревац, Панчево и Књажевац биће домаћини „Спортског изазова“. Током целе недеље у овим градовима, у оквиру „Спортског изазова“, организоваће се бројне спортске и едукативне активности, као што су демонстрације различитих спортова, јавни тренинзи, едукативне радионице и турнири у различитим спортовима.

По први пут, манифестација „BeActivenoć“ и „BeActivenoćnatrka“ биће организовани у Зрењанину. Овај фестивал спорта праћен музиком и великим бројем светлосних ефеката биће одржан у суботу, 23. септембра, на централном градском тргу у Зрењанину. Исте вечери, званично ће почети и пети ТренинГО изазов „Трчим за школу“ који ће трајати до 31. октобра.

Централни догађај ове године „Урбан Спорт Фест“ биће одржан у недељу, 24. септембра, у Силосима Београда. Сви који у недељу дођу у Силосе, моћи ће да се опробају у великом броју урбаних спортова као што су брејкденс, паркур, скејтбординг, текбол и баскет, а цео догађај биће испраћен уз ди џеја, као и наступе домаћих извођача. Истог дана, у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији, биће организован и Хуманитарни турнир „Дипломате за децу“ на Ади Циганлији.

У сарадњи са Савезом за школски спорт, организоваће се „Школски спортски дан“ у Чачку, Сремској Митровици, Кикинди и Виминацијуму, као и активација „Буди активан и креативан“ која ће у Европску недељу спорта укључити бројне руралне школе широм Србије.

Током Европске недеље спорта, кроз изложбу „Пут правих вредности“ која ће бити уприличена на Универзитету у Новом Саду у периоду од 28. септембра до 31. октобра, грађани наше земље имаће прилику и да се упознају са историјатом Олимпијског покрета.

Више информација о Европској недељи спорта и догађајима који су планирани да се реализују широм Србије током последње недеље септембра можете пронаћи на сајту: www.европсканедељаспорта.рс.


Сличне вести
Последње вести