ЈА САМ ЗВЕЗДАШ, ЋИРИЛИЦОМ ПИШЕМ .....

ЈА САМ ЗВЕЗДАШ, ЋИРИЛИЦОМ ПИШЕМ .....

“Ја сам звездаш, ћирилицом пишем, за Звезду навијам, за Звезду дишем” управо ови стихови мото су новог пројекта Спортског друштва Црвена звезда.

Одлуком Управног одбора Спортског друштва Црвена звезда, циљ новог овог пројекта је кампања друштвене одговорности чији је циљ да додатно учврсти јединство и заједништво свих клубова, поштовалаца и навијача, са оним што ми јесмо: Наш је језик српски, а писмо ћирилица.

Свечаном промоцијом у Медија центру ФК Црвена звезда, на стадиону „Рајко Митић“, исписана је и упућена прва порука управо нашим најмлађим спортистима, члановима омладинских школа свих клубова нашем спортског друштва.

Будућим асовима Црвене звезде и српског спорта обратили су се омиљени песник Љубивоје Ршумовић, легендарни фудбалер Душан Савић, председник Скупштине Стојан Вујко, председник Управног одбора Звездан Терзић и генерални секретар СД Црвена звезда Зоран Аврамовић, у присуству чланова Управног одбора СД Црвена звезда.

Председник Скупштине СД Црвена звезда Стојан Вујко истакао је важност да ћирилично писмо одржимо у Србији.

– Драги звездаши, поштовани прјатељи, поштовани Ршуме, желим да кажем да ми је велика част кад видим ову децу овде са нама, њихова насмејана лица и сигуран сам да са њима Звезда има будућност. Пред нама је велики задатак да ћирилицу одржимо у Србији. Некако ми са ћирилицом сви завршимо у основној и средњој школи, и као што видите данас латиницом пишу и многи дневни листови, свуда се пише латиница. Бити Србин, и оно по чему смо препознатљиви, а то је наше писмо, наша црква и наша Црвена звезда. Ово обраћање бих желео да завршим слоганом ’’ Ја сам звездаш, ћирилицом пишем, за Звезду навијам, за Звезду дишем.’ -’истакао је Стојан Вујко, председник Скупштине СД Црвена звезда.

Зоран Аврамовић генерални секертар СД Црвена звезда поздравио је присутне на свечаној промоцији.

– Данас смо се окупили овде у Медија центру Фудбалског клуба Црвена звезда да почнемо једну лепу причу која никад није ни престајала. Црвена звезда је клуб из Србије. Диван клуб у коме је „лепо лице ћирилице“ оно што нас представља и што ће нас представљати у будућности. Како ћемо и шта ћемо радити везано за ћирилицу то је велики пут пред свима нама. Ћирилица је једна од важних ствари у нашим животима – истакао је Аврамовић.

Председник Управног одбора СД Црвена звезда Звездан Терзић је истакао да су ћирилица и Црвена звезда симбол српства и Србије.

– Драга децо, драги звездаши, уважени гости, задовољство ми је да вас видим у оволиком броју и да вас поздравим у име Управног одбора СД Црвена звезда. Наша тема је нераскидива симбиоза ћирилице и Црвене звезде. То је симбол Србије, симбол српства и треба да будете поносни што имате овакво писмо и што имате овакав клуб. Велика је привилегија и ова љубав коју имате према Црвеној звезди коју морате да ширите свуда, на улици, у школи, у продавници, међу друговима и сутра да ваши наставници такође воле Црвену звезду, као што је волите ви данас. Волите Црвену звезду, волите ћирилицу и волите Србију – поручио је Терзић.

Легендарни фудбалер Црвене звезде Душан Савић рекао је да је слоган „Ја сам звездаш, ћирилицом пишем, за Звезду навијам, за Звезду дишем“ нешто у чему може да се препозна сваки звездаш.

– Ако постоји неко бољи ко ће да вам о свему овоме најбоље причати, написати стихове , да размишља ћирилицом, да пише ћирилицом, да воли Звезду, онда је то наш песник Љубивоје Ршумовић, који је направио најлепшу химну Црвене звезде и то у време када сам играо. Мислим да смо те године освојили титулу. Овај слоган овде „Ја сам звездаш, ћирилицом пишем, за Звезду навијам, за Звезду дишем“ је нешто најлепше. Ја сам препознао себе у свему томе и иако нисам размишљао на овај начин да то и напишем. Мислим да за сваког од нас овде присутних, као и још неколико милиона Срба на свету исто важи. Имао сам ту привилегију да будем звездаш и да цело детињство одрастем на Убу, поред највећег фудбалера тадашње Југославије и најбоље лево крило света Драгана Џајића. Негујте ћирилицу, то је наше писмо, то је српско, то је звездашко и вежбајте писање оловком – истакао је Дуле Савић.

Звездаши су потом имали један час, а предавач је био наш истакнути дечији песник Љубивоје Ршумовић који је позвао све да заједно отпевају Звездину химну.

– Замолио бих вас да сада устанемо сви и да отпевамо Звездину химну – поручио је Ршумовић на почетку обраћања, након чега су деца усхићено прихватила и сви у глас запевали стихове „Младићи борови, девојке јеле, боре се поштено за црвено-беле…“.

Аутор текста Звездине химне је потом причао о својим сусретимаса Црвеном звездом и љубави према њој, а потом је задао задатак члановима омладинских школа свих клубова СД Црвена звезда.

– Хтео бих да напишете једно писмо, писмо себи када будете имали 30 гдина, то је писмо у будућности како видите себе. Ја сам овај наш данашњи сусрет схватио као један час на коме ја треба да вас подржим, да вас посаветујем и да вам кажем да то што ви сад пишете на том папиру и то што ћете написати, да је то нешто јединствено на целом свету. То што ви можете да напишете нико неће написати.

Деца су потом прочитала неке своје поруке и своје снове која су наишла на гормогласни аплауз у препуној сали Мадија центра.

– Сва ваша обећања вас обавезују да се тако и понашате, да тако тренирате, играте и будете добри звездаши – закључио је Љубивоје Ршумовић.

Млади спортисти имали су прилику да се упознају са овим пројектом и да пошаљу поруку својој Црвеној звезди и себи, наравно написану на ћирилици. Посебан жири, накнадно ће одабрати најбоље поруке и стихове, а млади звездаши ће бити награђени специјалним поклонима.

Сличне вести
Последње вести