Превод вести:СрпскиSR
RUРусскийРусский
SKSlovenskýSlovenský
ENEnglishEnglish
HUMagyarMagyar
RORomânăRomână
JA日本日本
ESEspañolEspañol
FRFrançaisFrançais
DEDeutschDeutsch
Инклузивни џудо

Инклузивни џудо

Џудо је спорт који спада у групу борилачких спортова, али због својих вредности и позитивних ефеката вежбања овог спорта од најранијег узраста, може се сврстати у групу базичних спортова. Спортска игра као што је џудо, подстиче активост духа, одлучност, самосвест, самопоуздање и самопоштовање.


Филозофија џудо спорта огледа се у хармоничном развоју целог тела чиме се даје простор за укључивање и примену џудоа и код деце са инвалидитетом и сметњама у развоју. Џудо етика заснива се на вредностима као што су: поштовање, правичност, поверење, ред, дисциплина, скромност, стрпљење, смиреност, усресређеност, кроз принцип примене минималне снаге за максимални ефекат, примењива је не само у спорту него и у свакодневним животним активностима. Џудо, као такав, представља „најбоље“ средство за равноправан третман свих учесника, спортиста, без обзира на психофизичке способности.


Узимајући у обзир све вредности џудо спорта, дубоко су уткане и примењене у инклузивни џудо, који представља адаптирани спорт за децу са инвалидитетом и сметњама у развоју.


Инклузивни џудо омогућава афирмацију детета, потврђивање сопствених могућности, олакшава процес прилагођавања и социјализације са циљем укључивања у друштвене токове уз стварање осећаја припадности заједници. Такође, у неким случајевима, поред медицинске рехабилитације може бити и метод за перманетну рехабилитацију која тече кроз џудо, односно спортску активност, са крајњим ефектом стварања доброг расположења и развоја психофизичког стања детета.

Адаптирани спорт, као што је инклузивни џудо, може се прилагодити сваком детету без обзира на стање ометености или инвалидитет, јер све вежбе које се изводе прилагођене су појединцу уз поштовање његових психофизичких способности.


Позитивни ефекти ИНКЛУЗИВНОГ ЏУДОA:

  • Физичка добробит која се односи на побољшање општег здравља, фитнеса (спремности) и моторичких способности (развој снаге, гипкости, координације, брзине, прецизности и равнотеже);
  • Социјална добробит: друштвена одговорност окружења, вештина комуникације, пријатељства, толеранције, спремност на прихватање одговорности, развој вештина сарадње;
  • Лична добробит: развој емпатичности, поштовање других, без обзира на психофизичке разлике, уживање у позитивним осећањима које ствара физичка активност, забава.


Уважавање основног принципа инклузује „поштовање и недељивост људских права“ где инклузивни џудо истиче своју примену и вредност, постижемо најважнији циљ као што је разбијање предрасуда, развој хуманости и права на једнакост.

Термини тренинга
СекцијаТерминиКонтакт

Спортска хала ЏК Црвена Звезда: Инклузивни џудо

Љутице Богдана 1а

Уто:

17:00

Суб:

12:00

Милан Николић:

063308999

Давор Колунџић:

063257479

Погледајте фотографије

Видео презентација
Контактирајте нас!
доц.др Бојана Милићевић

доц.др Бојана Милићевић

Координатор секције

еПоштаmbojana482@yahoo.com

Телефон0600705657

Давор Колунџић

Давор Колунџић

Дипл. професор физичког васпитања и спорта

Телефон063257479

Милан Николић

Милан Николић

Дипл. професор физичког васпитања и спорта

Телефон063308999

Последње вести