​Финала у знаку Аргентинке Парето и домаће јудоке Сметова

​Финала у знаку Аргентинке Парето и домаће јудоке Сметова

Спектакл за почетак Светског сениорског првенства у Астани. Велико и очекивано финале две добро познате ривалке, Јапанке Харуна АСАМИ и Аргентинке Пуале ПАРЕТО у конкуренцији до 48 килограма. Парето уз бронзано одличје освојено на ОИ 2008. у ризници има и сребро са СП 2014. као и десет медаља са такмичења као што су Гран при у Самсуну и Будимпешти. Управо ова јудока из Аргентине у финалу победила је одличну Јапанку Харуна Асами, која се може похвалити листом врхунских резултата: светска шампионка из Токија 2010. и Париза 2011. светско сребро из Риа 2013. а љубитељи џудоа сећају се њеног тријумфа у Београду 2009. на Универзијади.

На татамију Аау Ице Арене у Астани Парето и Харуна демонстрирале су зашто су врхунске. Иако се чинило да Јапанка држи ситуацију под контролом, Парето је корак по корак стрпљиво преузимала је ситуацију у своје руке и освојила светску круну на казну више.

У категорији до 48 килограма бронзана одличја освојиле су Бо Кјеонг ( Кореја) I Ами КОНДО (Јапан).

У првом мушком финалу на СП славили су домаћини. После невероватних полуфинала у борби за златно одличје и титулу светског првака надметали су се домаћи такмичари. Рустам ИБРАЈЕВ и Јелдос СМЕТОВ (оба Казахстан ) пружили су домаћој публици врхунски џудо на путу до финала, али ипак у мечу за историју пресудила је најмања могућа разлика, схидо. Сметов је из овог меча понео и титулу шампиона. Бронзане медаље освојили су Њон Јим Ким (Кореја) и Тору Схисхиме (Јапан).

Наша Милица Николић ( до 48 кг)  такмичење је завршила у првом колу, изгубивши  од Диане Цобос из Еквадора. 

Сличне вести
Последње вести