Донација Министарства омладине и спорта Џудо савезу Србије

Донација Министарства омладине и спорта Џудо савезу Србије

Министар омладине и спорта Вања Удовичић уручио је данас у Спортском центру Шумице донацију Џудо савезу Србије. Национални џудо савез је уз помоћ Министарства омладине и спорта Републике Србије набавио је 576 струњача, за девет нових борилишта за џудо, који су распоређени у три региона, по три татамија за Џудо савезе Војводине, Централне Србије и Београда.

У циљу подршке и популаризације џудоа, татами -струњаче ће допринети развоју и промоцији и позитивно утицати на квалитет организације будућих такмичења у целој Србији.

Поводом ове значајне донације, уприличен је јавни час и демонстрација џудоа ком су уз министра омладине и спорта, Вање Удовичића, присуствовалиИ државни секретари Предраг Перуничић и Дарко Станић, председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек, актуелни светски шампион Немања Мајдов и најбоља српска џудисткиња Милица Николић, као и председници регионалних џудо организација.

Како је истакао председник Џудо савеза Србије, проф. др Иван Тодоров, донацијом су створени услови да се у три региона, истовремено, обезбеди организација такмичења на највишем нивоу.

- Желео бих да још једном истакнем значај подршке Министарства омладине и спорта и Владе Републике Србије која континуирано прати џудо и помаже остваривање резултата. Та помоћ, брига о нашем спорту и предан рад спортиста и тренера,резултирали су историјским успехом у 2017. и освајању 14 медаља на европским и светским такмичењима. Сви добро знате резултате Немање Мајдова, Александра Кукоља, Милице Николић и дугих такмичара. Уједно су и наши клубови, Црвена звезда, Славија, Кинезис и Раковица,током последњих неколико година успели да остваре пласман међу пет најбољих у Европи -подсетио је проф.др Иван Тодоров, захваљујући Влади Србије, Министарству омладине и спорта, Спортском савезу Србије и свим институцијама и појединцима који подржавају развој џудоа у Србији.

Први човек националног Џудо савеза, истакао је подршку председника Србије, Александра Вучића најављујући да ће камен темељац за Национални тренинг центар бити постављен већ у среду. 

-Са националним тренинг центром и инфраструктуром, са свима вама који сте дошли да обележимо овај диван дан за џудо, Србија не треба да брине за будућност.  Још једном захваљујем свима, желим вам много успеха и да обећам Министру Удовичићу да нећемо изневерити у будућности. Опет обрадовати врхунским резулатима, јер у Токио и на Олимпијске игре идемо са великим оптимизмом. Можемо се борити за више медаља јер имамо неколико спортиста који имају потенцијал да то и остваре. Живео наш џудо, живела наша џудо породица живела Србија – поручио је Иван Тодоров и заслужио громогласни аплауз џудока свих генерација.

Министар спорта и омладине, нагласио је значај тимског духа, заједништва и истакао подршку Владе Србије јер, како је истакао, џудо неће чекати 20 или 30 година на европску и светску медаљу.

-Заједно можемо до великих победа, то смо показали у последње четири године. Знајте да имате председника који зна да буде упоран и који верује у све вас. Имате председника који је пре четири године рекао: министре, заједно можемо до европских и светских шампиона. Пре две године рекао је да заједно идемо на једну а можда и на две олимпијске медаље. Моје питање је било, како ћемо то да урадимо јер не познајем довољно добро џудо. Добио сам одговор да имамо базу, да имамо дивну децу, децу која су будући шампиони . Поред Мајдова, Кукоља, Милице и других освајача медаља, имамо и јуниоре, европске и светске шампионе који ће наставити континуитет - поручио је Вања Удовичић, министар омладине и спорта.

Према речима министра спорта, јавни час одржан у Спортском центру „Шумице“ је показатељ да џудо заслужује апсолутну пажњу и Министарства омладине и спорта, пажњу целокупне Владе и свих грађана Србије, због резултата али најпре због сјајних спортиста.

-Желим вам пуно успеха. Камен темељац националног центра је само почетак изградње инфраструктуре. Џудо ће у наредне две године добити своју кућу, добиће апсолутно најмодернији и најквалитетнији национални тренинг центар. Бићемо први који ћемо многе ствари на Кошутњаку имплементирати, не само на Балкану, него и у Европи – поручио је Вања Удовичић изражавајући уверење да ће изградњом националног тренинг центра, за разлику од досадашње праксе, спортисти из целог свет на припреме долазити у Београд и Србију.

Министар спорта подсетио је младе џудоке да нове татамије користе за припреме на путу ка трофејима,да остану најбољи и подстичу другаре да уђу и ојачају џудо породицу.

На јавном часу, млада џудисткиња Трудбеника Зое Комној свечано је уручила је министру спорта и омладине Вањи Удовичућу кимоно са бацк нумбер-ом са његовим именом у знак захвалности за подршку свим џудистима Србије. 

Сличне вести
Последње вести