Арена Будокан угостиће елиту џудоа

Арена Будокан угостиће елиту џудоа

Арена Нипон Будокан потпуно је спремна за велики спектакл, Светско сениорско првенство које ће од 25. до 31. августа угостити најбоље такмичаре света. Место на коме је наш спорт ушао у олимпијску породицу, сада већ давне 1964. године опет ће угостити елиту џудоа.

Према устаљеном протоколу највећем планетарном надметању у нашем спорту претходе састанци самог врха Међународне џудо федерације.

Чланове Извршног комитета поздравио је Председник Међународне џудо федерације Мариус Визер, који је одмах честитао Јамашити Јасухиру, председнику националне џудо федерације Јапана (АЈЈФ), који је недавно изабран за председника Јапанског олимпијског комитета, у години пред Олимпијске игре.

Након што су записници са претходног састанка одобрени под надзором генералног секретара Међународне џудо федерације, Жан-Лук Рожеа и након што је изражена жеља Међународне џудо федерације да буде узор доброг владања које је у складу са међународним правилима, треба истаћи да је одлучено да Светско првенство 2022 буде одржано у граду Будимпешти у Мађарској, граду који је већ био домаћин овог догађаја 2017. године:

-Будимпешта има много средстава и експертизу да организује велики догађај -рекао је председник Визер.

У уводним напоменама, председник Визер усмерио је пажњу на предстојеће Светско првенство:

-За предстојеће Светско првенство, 860 спортиста из 149 земаља пријавило се до данас. Такмичари из 70 земаља ушли су у наш програм помоћи а џудо је пионир у области помоћи избеглим лицима. Тим који је формиран управо од ових такмичара је јединствен а наша иницијатива служи као пример Међународном олимпијском комитету и наша сарадња са Олимпијским покретом је блиска како бисмо обезбедили учешће тима избеглица на наредним Играма овде у Токију. Такође бих истакао медијску покривеност која ће имати користи од Светског првенства. Имамо више од 550 носећих медија, који гарантују да ће џудо бити присутан широм света рекао је председник Визер.

Извршни диркетор за медије и маркетинг, Влад Маринеску истакао је изузетну медијску покривеност џудо такмичења.

-Очекујемо да ће Светско првенство, које се одржава од 25. августа у Нипон Будокан арени, бити емитовано, уживо, у главном дневнику или на вестима, у више од 190 земаља. Никад раније нисмо достигли овај ниво.

За само неколико дана, Међународна џудо федерација имплементираће нову ТВ графику, која је већ делимично тестирана на Гран Прију одржаном у Будимпешти раније овог лета:

-Нова ТВ графика обезбедиће већу флексибилност и више информација за коментаторе и гледаоце. Такође, по први пут џудо ће се снимати у 3Д-у. Биће то невероватно искуство-објаснио је Маринеску.

-Велико нам је задовољство и част што смо домаћини Светског првенства 2019. године, захваљујући подршци г. Визера и Међународне џудо федерације. Нипон Будокан арена изграђена је за Олимпијске игре 1964. године, када је џудо укључен у олимпијски програм. То је била прекретница за џудо да постане светски спорт, пре чега је био јапански национални спорт веома дуго. Сада Нипон Будокан мора да се прилагоди новој димензији међународних догађаја, а након Светског првенства, место ће бити потпуно реновирано за Олимпијске игре- Јасухиро Јамашита, председник ОКЈ.

-Из спортске перспективе, уверени смо да ће такмичење бити успешно. Желим да се захвалим председнику Уемури (Кодокан борилачки центар) на подршци. Спортисти ће користити Кодокан као место за тренирање и сигуран сам да ће уживати. Одлучни смо да обезбедимо најбоље Светско првенство икада, као и најбоље Олимпијске игре следеће године. Спремни смо да научимо и унапредимо све што је неопходно. Очекујемо велику посећеност, као и огроман успех за ово Светско првенство закључио је Јасухиро Јамашита.

Поред Светског првенства и нових пројеката везаних за медије и комуникације, неке од тема састанка биле су везане за суђење, спортове, едукацију и здравствена питања, уз активно учешће свих сектора. Кодокан је представио недавно осмишљену кату за децу, Кодомо но ката, коју ће промовисати након Светског првенства. Ката за децу осмишљена је у партнерству Међународне џудо федерације, Кодокана и Француске џудо федерације а ова ката има за циљ да младе џудисте научи основним принципима и вредностима џудоа.

Сличне вести
Последње вести