Uprava DŽK Crvena zvezda uz Patrijarha u Budimpešti

Patrijarhu srpskom Porfiriju na početku zvanične trodnevne posete Eparhiji budimskoj, u Ambasadi Srbije Budimpešti upriličen je svečani doček, dok je u crkvi Svetog Đorđa služena doksologija.

Povod posete patrijarha je stogodišnjica uspostavljanja Srpske patrijaršije i dvadeseta godišnjica arhijerejskog služenja episkopa Lukijana na čelu Eparhije budimske.

Među visokim zvanicama koje su pratile posetu Patrijarha srpskog Eparhiji Budimskoj bila je i delegacija Džudo kluba Crvena zvezda koju je predvodio Stojan Vujko, predsednik Upravnog odbora, zatim Milan Vujko, direktor i Dragan Menićanin, član UO našeg kluba.

Dobro je poznato da je DŽK Crvena zvezda vodeća džudo sportska organizacija ne samo u našoj zemlji već i inostranstvu. Za brojna takmičarska i organizaciona dostugnuća, zaslužna je Uprava našeg Kluba, čiji se vodeći ljudi vrlo često odazivaju i zadužbinarski deluju u našoj zajednici, uvek kada je to potrebno. Tako je bilo i ovoga puta na najsevernijoj tački jurisdikcije Srpske pravoslavne crkve, mestu gde su se naši preci još u 16. veku, naselili i počeli da podižu hramove.

Patrijarh srpski Porfirije je ovom prilikom okupljenim uvaženim zvanicama i vernicima rekao da su naši preci u Sentandreji u najkraćem roku podigli osam velelepnih hramova, živeći istovremeno veoma oskudno, u kolibama i zemunicama, saopšteno je iz SPC.

„Oni su stojeći između čekića i nakovnja, u sukobu tada velikih sila Turske i Austrije - nažalost neprestano smo i mi suočeni i suočavamo se sa raznim sukobima i neretko opet velikim - našli najbolji i jedini pravi model da ne samo ne nestanu kao narod, nego da opstanu i da budu veoma plodotvorni, da obogate sebe, jer obogaćujući sebe i svoju kulturu, obogaćuju i one koji su oko njih", rekao je on.

Sa sobom su, kako je dodao, preko Save i Dunava poneli ono što je najvažnije, ono što ih duhovno konstituiše i čuva, ikone, mošti svetih, druge relikvije.

Posle svečane doksologije patrijarh je sa pratnjom posetio Ambasadu Srbije. Tokom svečanog dočeka u ambasadi Srbije, upriličenog u čast Patrijarha srpskog Porfirija, uvažene zvanice pozdravio je NjE ambasador Srbije u Mađarskoj, Ivan Todorov.

Ambasador Republike Srbije u Budimpešti Ivan Todorov tom prilikom se obratio prisutnima istakavši da su politički odnosi Republike Srbije i Mađarske danas dostigli najviši nivo u istoriji, a da su Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije i Viktor Orban, predsednik Vlade Mađarske, najviše doprineli razvoju bilateralne saradnje, čiji su odnosi u proteklom periodu građeni na razumevanju i međusobnoj podršci.

Patrijarh Porfirije je ovom prilikom istakao da srpski i mađarski narod imaju ne samo najveće moguće razumevanje, već i istinsku i pravu saradnju u svim segmentima.

Patrijarh srpski Porfirije je poručio da je veoma duga istorija preplitanja sudbina srpskog i mađarskog naroda koji su ne samo upućeni kroz istoriju jedni na druge, nego su kroz istoriju i zajedno živeli, dok danas Mađarska i Srbija imaju ne samo razumevanje, nego i istinsku saradnju u svim segmentima.

Tokom posete Eparhiji budimskoj patrijarh Porfirije se sastao sa državnim vrhom Mađarske, predsednicom Katalin Novak, predsednikom Parlamenta Laslom Keverom kao i premijerom Viktorom Orbanom kome je tom prilikom i uručio orden Svetog Save

U prijateljskom i srdačnom razgovoru potvrđeno je da su odnosi između mađarskog i srpskog naroda danas verovatno najbolji u poslednjih nekoliko stoleća. Porfirije je još jednom zablagodario za sve što je država Mađarska učinila i čini za Srpsku Pravoslavnu Crkvu i srpski narod.