Otvorene 7. CISM svetske vojne igre u Kini

U kineskom gradu Vuhanu danas su otvorene 7. CISM Svetske vojne igre. U reprezentaciji MO i VS na Svetskim vojnim igrama je i Zvezdin prvotimac, trofejni reprezentativac i član Sportske jedinice MO I VS, Bojan Došen. 

Igre je otvorio predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping, koji je na sastanku sa zvaničnicima CISM i nacionalnim predstavnicima država učesnica izrazio očekivanje da će moć sporta biti i most komunikacije među različitim kulturama i okupiti zajedno narode u jedno srce mira.

Tokomnarednih 10 dana 9.308 vojnih sportista iz 109 država članica Međunarodnog saveta za vojne sportove – CISM takmičiće se u 27 disciplina na rekordnih 329 sportskih događaja.

Srbiju će predstavljati 41 takmičar u 10 disciplina, tekvondou, rvanju, orijentiringu, džudou, boksu, plivanju, atletici, padobranstvu, streljaštvu i triatlonu.

CISM svetske vojne igre zbog velikog broja učesnika i broja disciplina nazivaju i vojne olimpijske igre. To je potvrdila i današnja svečanost otvaranja igara sa rekordnim brojem takmičara koji su prodefilovali Centralnim sportskim centrom grada domaćina, a kulturno-umetnički program bio je istinski multimedijalni doživljaj sa porukama za mir širom sveta i atraktivnim paljenjem olimpijske vatre.

U Olimpijskom selu u Vuhanu takođe na svečan način podignute su zastave svih država učesnica ovogodišnjih igara.