Dan kada je Nemanja Majdov prvotimac Crvene zvezde pokorio planetu

Nemanja Majdov džudista Crvene zvezde i reprezentativac Srbije pre tačno godinu dana osvojio je svetsko zlato ( do 90 kg) u Budimpešti čime je još jednom ispisao najlepše sportske stranice. Majdov je u danu koji se slobodno može nazvati i antologijskim, kroz sedam mečeva i isto toliko pobeda, osvojio titulu svetskog šampiona. 

Minule godine ovog prvog septembra, Nemanja Majdov nas je još jednom obradovao, ovoga puta medaljom zlatnog sjaja, koju svi sanjaju a samo najbolji uspeju da je osvoje.

-Prvi Septembar....veoma čudesan dan, dan kada je cela planeta, po prvi put u istoriji, poklekla pod nogama jednog Srbina rekao je Nemanja Majdov prisećajući se osvajanja svetske titule. 

Na Svetskom seniorskom prvenstvu sveta srpskog džudistu Nemanju Majdova očekivali su pre svega odlični borci, sama elita. Izuzetno težak žreb, do svetskog zlata sedam mečeva za pamćenje. Ašli Gonzales vicešampion OI i i osvajač svetskog zlata, bio je Nemanjin protivnik za početak. Srpski džudista je ovaj meč rešio je iponom. Istim rezultatom rešio je i Islama Bozbajeva iz Kazahstana, 10:0. 

Zvezdin džudista je uspešno kako  smo i navikli, pre ravno godinu dana, protivnike i pobede nizao redom. Majdov je džudoku iz Konga, Ejal Le Boa savladao takođe 10:0. Odličnog Portugalca Selio Diasa baca na ipon. Nemanja ruši i Gruzijca Ušangi Margijani za ulazak u polufinale na wazari. Domaći džudista, Mađar Kristijan Tot nije mogao da nađe rešenje za Majdova čak ni posle iscrpljujućeg meča, u produžetku i zlatnom bodu u trajanju više od pet minuta.

-Dug i težak je bio taj dan, ali sigurno Bogom dat. Da budemo realni, nemoguće smo pretvorili u moguće, uradili smo nešto što nikome do sada nije pošlo za rukom, a mnogi su pokušali.
Sastalo se tada u areni 77 ljudi, šampiona svojih država, sa svojim timovima, a svi sa istim ciljem, ali samo jedan je uspeo i ostao da stoji na nogama -rekao je Nemanja Majdov. 

Ni odlični Slovenac Mihael Žgank (od ove godine brani boje Turske ) nije uspeo da poremeti srpskog i već godinu dana i svetskog šampiona. U borbi za najsjajnije odličje Majdov je pokazao da je borac svetske klase i tako ušao i istoriju srpskog džudo sporta kao prvi i za sada jedini seniorski šampion sveta. Majdov se u Budimpešti upisao u istoriju i kao jedan od najmlađih osvajača planetarnog zlata. 

-Prvog Septembra svetom je zavladao mladi dečak, lavljeg srca...vodjen svojim ocem i Bozjom silom rekao je naš Nemanja Majdov svetski šampion i prvotimac Crvene zvezde.