Andrea Stojadinov i Bojan Došen na vojnom SP u Brazilu

Naša Andrea Stojadinov, aktuelna šampionka Evrope i bronzana na SP za juniore i Bojan Došen trofejni rerezentativac Srbije i kapiten DŽK Crvena zvezda članovi su vojne reprezentacije koja će učestvovati na planetarnom šampionatu u Brazilu. U Sportskom centru Vojne akademije organizovan je svečani ispraćaj članova vojnih reprezentacija Republike Srbije koji odlaze na Svetska vojna prvenstva u džudou i u maratonu.

Obraćajući se članovima vojnih reprezentacija, načelnik Kabineta ministra odbrane, ujedno šef Delegacije Republike Srbije pri Međunarodnom savetu za vojne sportove (CISM), brigadni general Siniša Radovićpoželeoje ekipama puno uspeha na takmičenjima i izrazio nadu da će ih pratiti sportska sreća i da će osvojiti neko od odličja.General Radovićupoznao je prisutne i sa merama i koracima koji se preduzimaju na unapređenju sporta i omasovljavanju bavljenja sportom u MO i VS. On je tom prilikom zahvalio ministru odbrane Aleksandru Vulinu i Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, kao i Ministarstvu omladine i sporta, Sportskom savezu Srbije, Džudo savezu Srbije i privrednom društvu „Mozzart“ na nesebičnoj pomoći i podršci u realizaciji sportskih aktivnosti u MO i VS i aktivnosti iz programa CISM.

-Moram da kažem da za Svetsko vojno prvenstvo u džudou nismo prvo planirali učešće u ovako velikom formatu, ali smo uspeli pre svega u saradnji sa Džudo savezom Srbije, sa Sportskim savezom Srbije, Ministarstvom sporta i sponzorima. Ovo je vrlo važno mladim ljudima da da ispolje svoja znanja, veštine i sposobnosti sa drugim pripadnicima oružanih snaga. O očekivanju rezultata, vi ćete reći šta lično očekujete. Znam da se na takmičenjima na kojima učestvuju klubovi iz Džudo saveza Srbije oni koji osvajaju medalje to očekuju i sada na vojnom prvenstvu -istakao je brigadni general Siniša Radović.

Ove godine u okviru sporta u Vojsci Srbije ostvareno je nekoliko važnih projekata.

-Mi smo ove godine napravili nekoliko važnih događaja, kao što je Policijsko i vojno prvenstvo Srbije, što je važno za sportiste a osnovaćemo, prvi put posle deset godina, sportsku jedinicu u vojnom formatu. Imamo deo sponzora koji obezbeđuju deo opreme i za sva planirana takmičenja za 2019. godinu. Ovonajveći sportski kapacitet koji vojska Srbije i Ministarstvo imaju na jednom mestu, ovo je mesto kroz koje je prošlo hiljade i hiljade oficira i poznatih sportista. Džudistima želim da ostvare dobre rezultate istakao je brigadni general Siniša Radović.

Džudo reprezentaciju MO i VS, koja odlazi natakmičenje u Brazil od6 do 12.novembra, čini ekipau sastavu: vojnici Andrea Stojadinov (do 48 kg), Jovana Rogić ( do 57 kg) , Anja Obradović ( do 63 kg) , vodnik Marija Prtora ( do 63 kg), Ivana Jandrić ( do 70 kg) i potporučnikVesna Rakić ( do 78 kg), razvodnik Smilis Nikolaos ( do 60 kg), kapetan Stevan Stojanović ( do 73 kg), kadetMilan Ristić ( do 81 kg), vojnici Aleksandar Kukolj ( do 90 kg), Bojan Došen ( do 100 kg) i Žarko Ćulum ( preko 100 kg). Vođa delegacije je kapetan Filip Stošić, a trener ekipe civilno lice Andrija Đurišić.

-Za ovu godinu sa Ministarstvom odbrane, odnosno sa brigadnim generalomgospodinom Radovićem i ministrom Vulinom dogovorili da imamo nekoliko aktivnosti. Jedna je bila organizacija prvog vojno - policijskog Prvenstva Srbije održanog u Kamenici. Druga aktivnost je bila odlazak naše delegacije na vojno Prvenstvo sveta na kom mi, kao Džudo savez , nikada nismo bili ovako jaki. To je rezultat našeg zajedničkog rada i naši najbolji vojni reprezentativci učestvuju na ovom jakom takmičenju-rekao je Dragan Atanasov, direktor Džudo saveza Srbije.

Prema najavama brigadnog generala Siniše Radovića uskoro se očekuje i formiranje sportske jedinice u Vojsci Srbije.

-Očekujemo da će u decembru Ministarstvo odbrane formirati sportsku jedinicu gde mi očekujemo nekoliko naših predstavnika. Tu će biti uglavnom sportisti koji su sazlužni, kojisu rangom kategorisani od Sportskog saveza Srbije, Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva omladine i sporta kao zaslužni sportisti međunarodnog razreda, a koji će imati mogućnosti da rade u vojsci Srbije i da, u isto vreme, nastave da se bave svojom vrhunskom karijerom. To je nešto što smo sanjali svih ovih godina, to je nešto što je napisano u Nacionalnoj strategiji razvoja sporta koju je usvojila Vlada Srbije a koja se sad desila prvi put. Mi smo presrećni zbog toga, pre svega što će mladi ljudi imati jednu sigurnost da, pored toga što se bave vrhunskim sportom, sa jedne strane budu zbrinuti , ne samo što se tiče plata, već i socijalnog osiguranja, penzionog i zdravstvenog. Imaće priliku i da koriste vojne kapacitete za treninge, a sa druge strane da se leče na Vojnomedicinskoj akademiji. Napravili smo jedan lep projekat od kog će najveći efekat i benefitimati naši sportisti. Mi smo jako zahvalni Ministarstvu odbrane što nas je prepoznalo kao partnera u ovom poslu, a nadamo se da će rezultati tek doći kad budu svetske igre u Kini jer ćemo tad, sigurno, nastupiti u najboljem sastavu. Nadamo se i da ćemo, kad se delegacija vrati iz Brazila da se okupimo ponovo, da proslavimo -istakao je Dragan Atanasov.

Put Brazila na vojno planetarno prvenstvo putuje i kapetan Stevan Stojanović, vrsni džudista i poznato ime našeg sporta.

- sada prvi put idemo na Svetsko vojno prvenstvo. Ranije smo odlazili na Olimpijske Vojne igre na kojima je vojska Srbije nastupalau tri navrata, od 2007. godine dok sam se ja uključio i 2011. Ono što sa sigurnošću mogu da kažem da nam je sastav ove godine izuzetno jak. Drago da smo pred ovo takmičenje imali toliko dobru pripremu u smislu i vremena i dobrih takmičenja iza nas, koja su nam značila da puni samopouzdanja odemo na ovo Svetsko prvenstvo. Ono što nas očekuje videćemo kad bude žreb, kad vidimo kvalitet i konkurenciju takmičara, ali ono što znam sa sigurnošću je da ćemo svakako dati sve od sebe. Nadamo da ćemo uspeti i da obradujemo i našu vojsku i našu Srbiju medaljom s obzirom da je džudo kod nas u velikom poletu , da smo od mlađih seniora napravili bum pa zašto ne bismo i na vojnoj smotri učinili nešto slično i da, eto, na radost svih a pre svega na ponos naše vojske i naše Srbije osvojimo i mi neko odličje- istakao je kapetan Stevan Stojanović

OKS proglašava i najboljeg sportistu VS

Olimpijski komitet Srbije će ove godine prvi put proglasiti najboljeg sportistu iz redova Vojske Srbije.

-To je još jedan izazov više za nas. Jedva čekamo da vidimo inadamo se da će to biti džudista, ili džudistkinja,ili oboje. Mi se nadamo da će to da se desi, ali je svakako i sam izbor još jedan pokazatelj koliko pažnje se posvećuje vojnom i policijskom sportu u Republici Srbiji, koliko je to postala značajna tema. Mi smo nekako u centru toga, u prvom redu i počeli smo da radimo na tome još pre nego što je sve krenulo, tako da smo na pravom putu. Očekujemo da se još puno radi sa jedne, a sa druge strane, očekujem dosta i od Ministarstva unutrašnjih poslova, da i oni otvore svoja vrata da im damo ono što možemo, a to su naši najbolji sportisti. Sa druge strane, nama će vojska i policija da daju resursekoje nemamo a to su vrhunski instruktori, profesori jer su sva naša deca ili na fakultetima, ili pri kraju a neki su već završili fakultete tako da i mi imamo šta da damo a sve je u opštem interesu rekao je Dragan Atanasov, direktor DŽSS.